Consiliul Concurenței a publicat „Ghidul privind conformarea cu regulile de concurență de către asociațiile de companii”
Telex » Știri 2 februarie 2021
Consiliul Concurenţei informează că Ghidul privind conformarea cu regulile de concurență de către asociațiile de companii este disponibil pe pagina web a instituţiei, www.conciliulconcurentei.ro. Documentul are ca scop creşterea gradului de conștientizare în ceea ce privește conformarea cu normele din acest domeniu și de a oferi sfaturi practice în acest sens. „De exemplu, documentul explică faptul că înfiinţarea asociaţiilor şi apartenenţa companiilor la astfel de asociaţii sunt perfect compatibile cu legislaţia din domeniul concurenţei, dar există riscul de a se crea un cadru propice pentru înţelegeri anticoncurenţiale. Astfel, pentru concurenţi, participarea la activităţile asociaţiilor constituie un mod de a se întâlni în mod regulat şi de a discuta probleme legate de respectarea regulilor de etică profesională şi a standardelor de calitate, în funcţie de specificul fiecărui domeniu. Chiar dacă aceste întâlniri sau discuţii au ca scop îndeplinirea obiectivelor asociaţiei, ele nu trebuie să conducă la coordonarea comportamentului comercial al firmelor membre ale asociaţiei”, se menţionează într-un comunicat al autorităţii de profil.
Ghidul cuprinde atât concepte specifice reglementărilor din domeniul concurenței, cât și o descriere a cazurilor tipice pentru care poate fi atrasă răspunderea asociației. În acelaşi timp, documentul include exemple din practica Consiliului Concurenţei din România, dar şi a altor autorităţi de concurenţă, precum şi o serie de recomandări pentru evitarea încălcării legii.
Documentul cuprinde și un set de recomandări pentru adoptarea și implementarea programelor de conformare la nivelul asociațiilor, precum și modalitățile de sesizare a Consiliului Concurenţei în cazul unor posibile fapte anticoncurenţiale.
Consiliul Concurenţei subliniază că aceasta este forma finală a ghidului, după ce au fost preluate observațiile primite în perioada de consultare publică.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale