Consiliul Concurenței verifică modul în care companiile aplică reducerea prețurilor la alimentele de bază
Telex » Știri 2 august 2023
Consiliul Concurenței a demarat o amplă acțiune pentru a vedea măsura în care companiile au aplicat prevederile OUG privind combaterea creșterii prețurilor la unele produse agricole și alimentare și va face o analiză comparativă a prețurilor la raft actuale față de cele de dinaintea emiterii ordonanței, a declarat, pentru Agerpres, președintele autorității pentru Concurență, Bogdan Chirițoiu, citat de Agerpres. "Am demarat o amplă acțiune pentru a vedea în ce măsură companiile au aplicat prevederile ordonanței de urgență care instituie unele măsuri cu caracter temporar pentru combaterea creșterii excesive a prețurilor la unele produse agricole și alimentare. Pe baza informațiilor primite de la companii și a datelor pe care le-am strâns până acum cu ajutorul platformei Monitorul Prețurilor, vom face o analiză comparativă a prețurilor la raft actuale față de cele de dinaintea emiterii ordonanței. Cred că la sfârșitul acestei săptămâni vom avea primele rezultate", a explicat Bogdan Chirițoiu.
El a subliniat că acțiunea de monitorizare va continua, iar Consiliul Concurenței va colabora cu Ministerul Agriculturii și Agenția Națională de Administrare Fiscală și, în funcție de rezultatele obținute, vor fi discuții cu reprezentanții Guvernului, pentru a vedea ce măsuri se impun.
Cotele de adaos comercial pentru 14 grupe de produse alimentare s-au limitat, începând de marți, pentru o perioadă de 3 luni, ordonanța de urgență privind stoparea creșterii prețurilor la alimentele de bază fiind aprobată de Guvern la 30 iunie 2023. Alimentele care beneficiază de reducerea cotelor de adaos comercial, discutate și agreate cu toate părțile implicate în producția și comerțul cu alimente, sunt: pâinea albă simplă 300 - 500 grame, fără specialități; lapte de vacă proaspăt 1,5% grăsime, 1 litru; brânză telemea de vacă vrac, iaurt simplu din lapte de vacă, grăsime 3,5%, maximum 200 grame; făină albă de grâu "000" 1 kg; mălai 1 kg; ouă găină calibru M 10 bucăți; ulei de floarea soarelui 1 litru; carne proaspătă pui (pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os, aripioare de pui); carne proaspătă de porc (carne de lucru, pulpă de porc cu os și fără os, spată porc); legume proaspete vrac (roșii, castraveți, ceapă galbenă, fasole uscată, morcovi, ardei gras, ardei kapia); fructe proaspete vrac (mere roșii și mere golden, prune, pepene roșu, struguri de masă); cartofi proaspeți albi vrac; zahăr alb tos 1 kg.
Procedura de formare a prețului la raft pentru aceste produse trebuie să fie unitară, atât pentru produsele marcă privată ale producătorilor, cât și pentru produsele marcă proprie ale comerciantului. Adaosurile comerciale se aplică la valoarea fără TVA a produselor agricole și alimentare prevăzute, se precizează în proiectul de act normativ.
Nerespectarea prevederilor constituie contravenție, dacă nu a fost săvârșită în astfel de condiții încât, potrivit legii penale, să constituie infracțiune și se sancționează cu amendă de la 100.000 lei la 2.000.000 lei.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale