Consiliul European pentru Inovare investește 1,4 miliarde euro în tehnologia profundă și în extinderea tehnologiilor strategice
Telex » Știri astăzi, 9:09
Consiliul European pentru Inovare (CEI) va sprijini anul viitor cercetarea europeană în domeniul tehnologiei profunde și întreprinderile nou-înființate cu potențial ridicat, cu 1,4 miliarde de euro. Programul de lucru al CEI pentru 2025, pe care Comisia l-a adoptat marți, reprezintă o creștere de aproape 200 de milioane de euro în comparație cu 2024, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar, citat de Agerpres.
Consiliul European pentru Inovare face parte din programul UE pentru cercetare și inovare Orizont Europa. Pe lângă un buget mai mare, programul de lucru pentru 2025 aduce mai multe îmbunătățiri, inclusiv un acces mai bun la finanțarea prin capitaluri proprii pentru extindere prin intermediul schemei de extindere a platformei „Tehnologii strategice pentru Europa” a CEI (STEP), introdusă în urma regulamentului STEP adoptat la începutul acestui an. Sunt incluse, de asemenea, alte îmbunătățiri bazate pe recomandările comitetului CEI.
Noua schemă CEI STEP de extindere va funcționa cu un buget de 300 de milioane de euro în 2025 (și care se preconizează că va crește la 900 de milioane de euro în perioada 2025-2027), pentru a oferi investiții mai mari în întreprinderi cu scopul de a aduce tehnologii strategice pe piața UE și de a evita dependențele strategice. Acesta va oferi investiții cuprinse între 10 și 30 de milioane de euro prin intermediul Fondului CEI pentru fiecare întreprindere, pentru a mobiliza coinvestiții private, atingând un total de cel puțin 50-150 de milioane de euro. Cererea CEI STEP de extindere va contribui la abordarea unui deficit de piață în ceea ce privește finanțarea pentru extinderea tehnologiei profunde în Europa, vizând tehnologiile digitale, tehnologiile curate și eficiente din punctul de vedere al utilizării resurselor, inclusiv tehnologiile care contribuie la obiectivul zero emisii nete, și biotehnologiile.
De asemenea, suma de 120 de milioane de euro este alocată pentru tehnologii emergente, inclusiv roboți autonomi, culturi rezistente la schimbările climatice, conversia deșeurilor în materii prime și diagnosticare medicală, iar suma de 250 de milioane de euro este alocată pentru întreprinderile aflate în faza incipientă în domeniul tehnologiilor-țintă specifice, inclusiv al inteligenței artificiale generative, al noului spațiu, al tehnologiei agricole și al soluțiilor de mobilitate viitoare.
În plus, va crește accesul la serviciile de accelerare a activității pentru întreprinderile emergente din „țările în curs de extindere” (țări cu niveluri mai scăzute de performanță în materie de cercetare și inovare). Se vor acorda mărci de excelență în cadrul cererilor de propuneri „Tranziție” și „Accelerator” și noi mărci de suveranitate (STEP) în cadrul cererilor de propuneri „Scale-up” și „Accelerator Challenge” din cadrul STEP. Aceste mărci facilitează accesul la surse de finanțare complementare și alternative, cum ar fi fondurile de coeziune, precum și la serviciile CEI de accelerare a activității.
Programul de lucru al CEI pentru 2025 este construit în jurul a trei scheme principale de finanțare.
Prima este Instrumentul Pathfinder al CEI - 262 de milioane de euro pentru echipe de cercetare multidisciplinare care să întreprindă activități vizionare de cercetare și dezvoltare tehnologică în stadiu incipient, cu potențialul de a conduce la progrese tehnologice (granturi de până la 4 milioane de euro).
A doua o reprezintă tranziția CEI - 98 de milioane de euro pentru a transforma rezultatele cercetării în oportunități de inovare, ca urmare a rezultatelor generate de Pathfinder al CEI, de validare a conceptului de către Consiliul European pentru Cercetare și de proiecte de colaborare din cadrul pilonului 2 al programului Orizont Europa (provocări societale) (granturi de până la 2,5 milioane de euro).
A treia este acceleratorul CEI - 634 de milioane de euro pentru ca întreprinderile nou-înființate și IMM-urile să dezvolte, să comercializeze și să extindă inovațiile cu potențialul de a crea noi piețe sau de a le perturba pe cele existente (granturi sub 2,5 milioane de euro, investiții de la 500.000 de euro la 10 milioane de euro).
În plus, cererea de propuneri pentru extinderea platformei „Tehnologii strategice pentru Europa” a CEI (STEP) - 300 de milioane de euro - va oferi finanțare suplimentară prin capitaluri proprii întreprinderilor promițătoare care stimulează inovarea în domenii critice (IMM-uri, întreprinderi nou-înființate, spin-off-uri și întreprinderi mici cu capitalizare medie) pentru a le ajuta să asigure coinvestiții private mai mari pentru extinderea în continuare a întreprinderilor lor (investiții de la 10 la 30 de milioane de euro). Sprijinul financiar direct acordat inovatorilor este completat de accesul la o gamă largă de servicii de accelerare a dezvoltării întreprinderilor și de acțiuni de sprijin care oferă expertiză de vârf și creează legături cu întreprinderile, investitorii și actorii ecosistemului.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale
O expoziție inedită despre măiestrie și fantezie în arhitectura interbelică