Consiliul European pentru Inovare oferă oportunități de finanțare de peste 1,7 miliarde euro în 2022
Telex » Știri 10 februarie 2022
Comisia Europeană a adoptat programul de lucru pentru 2022 al Consiliului European pentru Inovare (CEI), care deschide oportunități de finanțare în valoare de peste 1,7 miliarde euro în 2022, pentru ca întreprinderile care aduc inovații radicale să se extindă și să creeze noi piețe, potrivit unui comunicat citat de Agerpres. „Programul de lucru pentru acest an se bazează pe cea mai mare finanțare anuală acordată vreodată antreprenorilor și cercetătorilor vizionari, precum noi măsuri de sprijinire a femeilor inovatoare și a întreprinderilor în curs de extindere. Europa este hotărâtă să sprijine inovarea și noile tehnologii și suntem pe cale să ne îndeplinim ambiția de a construi fabrica de întreprinderi-unicorn a Europei sub egida CEI”, a declarat comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, Mariya Gabriel.
Programul de lucru pentru 2022 al Consiliului European pentru Inovare (CEI) are mai multe elemente noi: o nouă inițiativă a CEI – „Scale-Up 100”, pentru a identifica 100 de întreprinderi promițătoare din domeniul tehnologiei „deep tech” din UE care au potențialul de a deveni întreprinderi-unicorn (cu o valoare de peste 1 miliard euro); investiții de capital de peste 15 milioane euro - instrumentul Acceleratorul CEI le va permite întreprinderilor care lucrează la tehnologii de interes strategic european să solicite investiții CEI de peste 15 milioane euro; un sprijin mai puternic pentru femeile inovatoare.
Potrivit comunicatului, programul de lucru pentru 2022 stabilește un set actualizat de „Provocări ale CEI”. Acestea oferă oportunități de finanțare în domenii tematice cu peste 500 de milioane euro pentru întreprinderile nou-înființate pentru a dezvolta tehnologii care vor contribui la obiectivul UE de reducere a emisiilor nete de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55% până în 2030, precum și la consolidarea autonomiei strategice în domeniul tehnologiilor cuantice, spațiale și al noilor tehnologii medicale.
De asemenea, Consiliul European pentru Inovare se străduiește să își îmbunătățească în permanență procesele în beneficiul solicitanților săi. Astfel, toate celelalte întreprinderi care nu pot fi finanțate de CEI din cauza constrângerilor bugetare vor primi automat marca de excelență, ceea ce le-ar putea ajuta să obțină finanțare din alte instrumente de finanțare ale UE, cum ar fi fondurile structurale, fondurile de redresare sau alte surse. De asemenea, în 2022, vor fi deschise termene mai frecvente de depunere a candidaturilor pentru Tranziția și Acceleratorul CEI, cu un proces continuu de depunere a candidaturilor pentru Tranziția CEI. În plus, cei care candidează pentru a doua oară la Acceleratorul CEI vor avea posibilitatea de a descrie și de a susține cu argumente îmbunătățirile aduse în ceea ce privește noua lor candidatură.
Finanțarea și sprijinul din partea Consiliului European pentru Inovare în 2022 vor fi direcționate spre: Instrumentul Pathfinder al CEI (350 milioane euro) dedicat echipelor multidisciplinare de cercetare pentru proiecte de cercetare vizionare care au potențialul de a duce la tehnologii revoluționare; tranziția CEI (131 milioane euro) pentru a transforma rezultatele cercetării în oportunități de inovare, axându-se pe rezultatele generate de proiectele din cadrul instrumentului Pathfinder al CEI și pe proiectele de validare a conceptului realizate sub egida Consiliului European pentru Cercetare, pentru a maturiza tehnologiile și a crea argumente economice pentru aplicații specifice; acceleratorul CEI (1,6 miliarde euro) pentru întreprinderile nou-înființate și IMM-uri în vederea dezvoltării și extinderii unor inovații cu impact ridicat care au potențialul de a crea piețe noi sau de a le perturba pe cele existente.
Consiliul European pentru Inovare a fost lansat în martie 2021 ca o noutate majoră în cadrul programului Orizont Europa, după încheierea cu succes a fazei-pilot care s-a derulat în perioada 2018-2020. Are un buget total de peste 10 miliarde euro în perioada 2021-2027.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial