Consiliul german al experților economici previzionează un declin al PIB-ului acestei țări cu 0,4%, în 2023
Numărul 45, 15-21 nov. 2023 » Lumea în care trăim
Germania, cea mai mare economie europeană, se va contracta cu 0,4% anul acesta și va înregistra în 2024 o creștere modestă de 0,7%, estimează influentul Consiliu German al Experților Economici (GCEE), transmit DPA și AP, preluate de Agerpres. Prognoza din 2023 este în linie cu cea a Guvernului de la Berlin, dar cea din 2024 este semnificativ mai sumbră, Executivul previzionând un avans de 1,3%.
În martie, Consiliul German al Experților Economici estima că PIB-ul Germaniei va crește cu 0,2% anul acesta și cu 1,3% anul viitor. "Redresarea economiei germane este întârziată (...) încă este încetinită de criza energiei și reducerea veniturilor reale, în urma inflației. Majorările dobânzilor și slăbiciunea economiei chineze fac mediul comercial din Germania mult mai dificil, în timp ce dobânzile ridicate afectează pe plan intern investițiile și sectorul construcțiilor", a apreciat Monika Schnitzer, de la Consiliul German al Experților Economici. Veniturile reale ar trebui să crească anul viitor, ceea ce va majora cheltuielile private și va duce "la o redresare prudentă a economiei", a adăugat oficialul.
Acum rata inflației în Germania se situează la 3,8%, cel mai redus nivel începând din august 2021.
În privința actualelor turbulențe economice, Germania se confruntă cu probleme cum ar fi îmbătrânirea populației, folosirea redusă a tehnologiei digitale în afaceri și în sectorul de stat, birocrația care îngreunează lansarea de noi afaceri și proiectele publice din sectorul construcțiilor, precum și deficitul de forță de muncă calificată.
În raportul său anual, GCEE sugerează că vârsta de pensionare în Germania, care în prezent este majorată gradual la 67 de ani, un nivel la care se va ajunge în 2031, să fie majorată și mai mult în viitor, pentru a ține cont de creșterea speranței de viață. Martin Werding de la GCEE a indicat posibilitatea majorării vârstei de pensionare cu șase luni la fiecare 10 ani, astfel încât să ajungă la 68 de ani la mijlocul secolului.
Economia germană, motorul economiei europene, s-a contractat ușor în trimestrul al treilea, arată datele statistice oficiale publicate luna trecută, afectată de diminuarea puterii de cumpărare și majorarea dobânzilor.
Oficiul federal de statistică a informat că Produsul Intern Brut a scăzut cu 0,1% în trimestrul al treilea comparativ cu trimestrul precedent. Aceasta este, totuși, o performanță mai bună decât contracția de 0,3% prognozată de analiști. Economia germană continuă să fie afectată de prețurile mari la energie, la care se adaugă majorarea dobânzii de referință a Băncii Centrale Europene pentru a lupta împotriva inflației și încetinirea economiilor principalilor parteneri comerciali, cum este China.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane