Consiliul Internațional al Aeroporturilor a prelungit acreditarea aeroporturilor din București în ceea ce privește emisiile de carbon
Telex » Știri 11 noiembrie 2019
CN Aeroporturi Bucureşti (CNAB) a primit din partea Consiliului Internaţional al Aeroporturilor (ACI) certificatul care atestă reacreditarea Aeroportului Internaţional Henri Coandă la nivelul 3 („Optimizare”) în ceea ce priveşte emisiile de carbon, valabil până la 16 noiembrie 2020, se arată într-un comunicat al CNAB citat de Agerpres. „AIHCB a obţinut nivelul de acreditare «Optimizare», ca recunoaştere a activităţii exemplare a aeroportului în gestionarea şi reducerea emisiilor sale de CO2 şi angajarea altor părţi interesate în acest demers, ca răspuns al industriei aeroportuare globale la provocările schimbărilor climatice”, se menţionează în certificatul de acreditare transmis de ACI Europa, citat în comunicat.
Certificarea se acordă în urma unor analize detaliate, aplicate atât emisiilor de carbon, cât şi măsurilor luate de autorităţile/administraţiile aeroportuare şi de utilizatorii infrastructurilor aeroportuare (companii aeriene, agenţi de handling, refuelling, catering etc.).
Potrivit CNAB, credibilitatea programului este asigurată de verificatori independenţi, iar în comitetul de avizare sunt reprezentate cele mai importante instituţii europene şi mondiale - Comisia Europeană, Organizaţia Internaţională a Aviaţiei Civile, ONU, EUROCONTROL, FAA, ECAC.
Totodată, CNAB a primit reacreditarea pentru nivelul 1 („Cartografiere”) pentru Aeroportul Internaţional Bucureşti - Băneasa Aurel Vlaicu, cu acelaşi termen de valabilitate, 16 noiembrie 2020.
Conform unui document dat recent publicităţii de ACI, în prezent există în lume 288 aeroporturi certificate, dintre care 146 numai în Europa. Dintre cele 146, numai 66 au atins nivelul 3 („Optimizare”) sau 3+ („Carbon Neutru”).
Aeroportul Henri Coandă este, din punct de vedere al emisiilor de carbon, la acelaşi nivel (3) de acreditare cu mari aeroporturi din Germania (Frankfurt, Munchen, Dusseldorf), Marea Britanie (Londra Heathrow, London City), Franţa (Aeroports de Paris - Charles de Gaulle, Orly, Le Bourget şi Marsilia), Elveţia (Zurich) sau Austria (Viena), precizează sursa citată.
Programul ACI Airport Carbon Accreditation reprezintă standardul global pentru managementul emisiilor de carbon în aeroporturi. Acesta a fost lansat în Europa în 2009, iar din 2014 acoperă toate regiunile lumii, sprijinind comunitatea aeroporturilor în reducerea amprentei de carbon.
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane