Consiliul UE a adoptat un nou cadru pentru a stimula introducerea sistemelor de transport inteligente
Telex » Știri 24 octombrie 2023
Pentru a accelera tranziția digitală și mobilitatea mai inteligentă în UE, Consiliul UE a adoptat, la începutul acestei săptămâni, un cadru nou pentru implementarea sistemelor de transport inteligente (STI), prin revizuirea directivei din 2010, informează un comunicat de presă al Președinției spaniole a Consiliului, citat de Agerpres. "Sistemele de transport inteligente ne pot face să câștigăm timp, pot reduce emisiile și ambuteiajele și pot simplifica planificarea călătoriilor. Adoptarea noii directive este o etapă importantă pe calea noastră către o mobilitate mai inteligentă, mai sigură și mai eficientă în Europa", a declarat ministrul spaniol al Transporturilor, Raquel Sanchez Jimenez.
Directiva revizuită își propune să ia în considerare evoluțiile tehnologice, cum ar fi mobilitatea conectată și automatizată, aplicațiile de mobilitate la cerere și transportul multimodal. Un alt scop urmărit este de a accelera disponibilitatea și a consolida interoperabilitatea datelor digitale care alimentează servicii precum planificarea călătoriilor multimodale și serviciile de navigație. Astfel, vehiculele și infrastructura rutieră vor putea comunica, de exemplu pentru a avertiza cu privire la evenimente neprevăzute, cum ar fi un ambuteiaj pe traseu.
Actul legislativ revizuit extinde domeniul de aplicare a directivei anterioare pentru a include serviciile emergente, cum ar fi serviciile multimodale de informare, de rezervare și de emitere a biletelor (de exemplu, aplicațiile pentru căutarea și rezervarea călătoriilor care combină transportul public, serviciile de folosire în comun a autoturismelor sau serviciile de biciclete), comunicarea dintre vehicule și infrastructură și mobilitatea automatizată.
De asemenea, noua directivă stabilește obiective pentru digitalizarea informațiilor cruciale, cum ar fi cele privind limitele de viteză, lucrările rutiere și nodurile de acces multimodal, precum și furnizarea de servicii esențiale, cum ar fi informațiile privind siguranța rutieră. Beneficiile pentru utilizatorii transporturilor se vor materializa într-o acoperire mai largă a informațiilor în timp real și în sisteme mai precise de asistență inteligentă pentru controlul vitezei.
Noul act legislativ păstrează caracterul de cadru al Directivei STI din 2010 și diferitele intervenții tehnice prin intermediul actelor de punere în aplicare și al actelor delegate. Prin urmare, directiva revizuită conține un program de punere în aplicare care acoperă cel puțin următorii 5 ani și prevede o acoperire geografică precisă a rețelei rutiere, pentru care cerința de bază o constituie disponibilitatea datelor reutilizabile. Prin intermediul actelor delegate, Comisia poate completa anumite aspecte ale acestui program de implementare.
Tipurile de date necesare, printre care condițiile de acces pentru tuneluri și poduri, limitele de viteză, hărțile de circulație rutieră, restricțiile de acces permanente, drumurile închise, lucrările rutiere, măsurile temporare de gestionare a traficului, precum și serviciile critice, cum ar fi serviciile de informare în materie de trafic legate de siguranța rutieră, care urmează să fie puse la dispoziție în întreaga Uniune, sunt stabilite în anexele la noua directivă.
În urma adoptării formale de către Consiliu, noua directivă va fi publicată în Jurnalul Oficial al UE în următoarele săptămâni și va intra în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării. Statele membre vor dispune de 24 de luni de la data intrării în vigoare a noii directive pentru a se conforma dispozițiilor acesteia.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național