Consiliul UE a revizuit lista jurisdicțiilor necooperante în scopuri fiscale
Telex » Știri 13 martie 2019
Consiliul UE a adoptat lista revizuită a UE a jurisdicțiilor necooperante în scopuri fiscale care include, acum, și Aruba, Barbados, Belize, Bermuda, Dominica, Fiji, Insulele Marshall, Oman, Emiratele Arabe Unite, Vanuatu. „Aceste jurisdicții nu au pus în aplicare angajamentele pe care și le-au asumat față de UE până la termenul convenit. (…) Lista, care face parte din strategia externă a UE privind impozitarea, este menită să contribuie la eforturile continue de prevenire a evitării obligațiilor fiscale și de promovare a bunei guvernanțe fiscale la nivel mondial”, se precizează într-un comunicat al Consiliului UE.
Lucrările privind lista au început la jumătatea anului 2016 în cadrul grupului de lucru al Consiliului responsabil cu punerea în aplicare a unui cod de conduită al UE în domeniul impozitării întreprinderilor. În noiembrie 2016, Consiliul a convenit asupra procesului care trebuie urmat și a stabilit criteriile pentru examinarea jurisdicțiilor țărilor terțe, și anume: ▪ ce criterii ar trebui să îndeplinească o jurisdicție pentru a fi considerată conformă în materie de transparență fiscală; ▪ ce criterii ar trebui să îndeplinească o jurisdicție pentru a fi considerată conformă în materie de impozitare echitabilă; ▪ să fie în curs de desfășurare punerea în aplicare a standardelor minime anti-BEPS (combaterea erodării bazei impozabile și a transferului profiturilor) ale OCDE.
Pe această bază, în decembrie 2017, Consiliul a aprobat și a publicat concluzii conținând o listă a UE a jurisdicțiilor fiscale necooperante în scopuri fiscale. Acesta a convenit, de asemenea, asupra procesului ulterior și a recomandat măsuri „de protecție” privind jurisdicțiile care figurează pe listă.
Prima listă a fost întocmită în urma examinării celor 92 de jurisdicții din țările terțe în cauză, desfășurată în cursul anului 2017, și cuprindea jurisdicțiile care nu și-au asumat angajamente semnificative în vederea abordării deficiențelor identificate de UE. Majoritatea angajamentelor asumate de jurisdicțiile din țări terțe au avut ca termen sfârșitul anului 2018, în timp ce transpunerea lor în legislația națională a fost atent monitorizată la nivel tehnic de către Grupul de lucru pentru codul de conduită privind impozitarea întreprinderilor până la începutul acestui an. Consiliul a adoptat lista revizuită a UE a jurisdicțiilor necooperante care a rezultat în urma acestui exercițiu și a aprobat o prezentare a situației revizuite a angajamentelor în curs.
„Lucrările privind lista UE a jurisdicțiilor necooperante constituie un proces dinamic. Consiliul va continua să revizuiască și să actualizeze periodic lista în anii următori, luând în considerare evoluția termenelor acordate jurisdicțiilor pentru a-și îndeplini angajamentele și evoluția criteriilor de includere pe listă pe care UE le utilizează la întocmirea listei”, se menţionează în comunicat.
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice