Consiliul UE pentru Ocuparea Forței de Muncă, Politică Socială, Sănătate și Consumatori a aprobat Pilonul european al drepturilor sociale
Numărul 41, 31 oct. - 6 nov. 2017 » Direct de la sursă
În cadrul Consiliului UE pentru Ocuparea Forței de Muncă, Politică Socială, Sănătate și Consumatori, la Luxemburg, miniștrii pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale din UE și-au dat aprobarea unanimă pentru Pilonul european al drepturilor sociale al Comisiei, la numai doi ani după ce ideea a fost menționată pentru prima dată de președintele Comisiei Europene (CE), Jean-Claude Juncker, și la mai puțin de șase luni de la prezentarea acestuia de către CE (documentul a fost prezentat pe larg, la momentul respectiv, și de CECCAR Business Magazine – n. red.).
„Aprobarea unanimă a Pilonului european al drepturilor sociale arată că toate statele membre s-au angajat să depună eforturi pentru îmbunătățirea condițiilor de viață și de muncă pe întregul teritoriu al Uniunii noastre, în perspectiva unor provocări precum îmbătrânirea populației, globalizarea și digitizarea”, a declarat Marianne Thyssen, comisarul pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale, competențe și mobilitatea forței de muncă.
Pilonul drepturilor sociale va fi lansat oficial de Parlamentul European, Consiliul UE și Comisia europeană la Summitul social pentru creștere și locuri de muncă echitabile, ce va avea loc la 17 noiembrie a.c., la Göteborg.
Reamintim că, în 2015, președintele CE, Jean-Claude Juncker, a menționat pentru prima dată ideea unui pilon european al drepturilor sociale: „Doresc să elaborez un pilon european al drepturilor sociale, care să țină seama de realitățile aflate în evoluție ale societăților din Europa și ale mediului profesional”. O primă versiune a pilonului a fost prezentată la 8 martie 2016, fiind urmată de o amplă consultare a statelor membre, a instituțiilor UE, a partenerilor sociali, a societății civile și a cetățenilor. La 26 aprilie a.c., Comisia a prezentat un text final, care cuprinde 20 de principii și drepturi în sprijinul echității și al bunei funcționări a piețelor muncii și a sistemelor de protecție socială, conceput pentru a servi drept punct de reper pentru un proces reînnoit de convergență în perspectiva îmbunătățirii condițiilor de viață și de muncă în statele membre ale UE.
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane