Consolidarea economiei și răspunsul la criza refugiaților – cele două axe ale bugetului UE pentru anul viitor
Numărul 34, 22-28 noiembrie 2016 » Lumea în care trăim
Instituțiile Uniunii Europene au ajuns la un acord privind bugetul UE pentru 2017. Urmând propunerea Comisiei Europene (CE) de la începutul acestui an, UE va cheltui în 2017 mai mulți bani pentru a face Europa mai competitivă și mai sigură. De asemenea, se vor aloca mai mulți bani pentru primirea și integrarea refugiaților și pentru abordarea cauzelor profunde ale migrației în țările de origine și de tranzit. „Bugetul UE pentru 2017 ne va oferi protecție împotriva șocurilor, va stimula economia și ne va ajuta să găsim soluții la probleme precum criza refugiaților. Ca până acum, alcătuim bugetul concentrându-ne pe rezultate, asigurându-ne că fiecare euro din bugetul UE este cheltuit cu folos”, a declarat Kristalina Georgieva, vicepreședinte al Comisiei Europene responsabil de buget și resurse umane.
Bugetul UE pentru 2017 este de 157,9 miliarde de euro în credite de angajament și de 134,5 miliarde de euro în credite de plată.
Aproape jumătate din fonduri – 74,9 miliarde de euro în angajamente – sunt destinate stimulării creșterii economice, a locurilor de muncă și a competitivității. De exemplu, sunt alocate 21,3 miliarde de euro unor programe precum Orizont 2020, Erasmus+, COSME și Mecanismul pentru interconectarea Europei și 2,7 miliarde de euro Fondului European pentru Investiții Strategice, prin intermediul căruia se va realiza Planul de investiții pentru Europa. Alte 53,59 miliarde de euro vor fi folosite pentru promovarea convergenței între statele membre și între regiuni prin intermediul fondurilor structurale și de investiții europene.
Sprijinul pentru fermierii europeni se ridică la 42,6 miliarde de euro.
Aproape 6 miliarde de euro sunt dedicate consolidării protecției frontierelor externe ale UE și abordării crizei migrației și a refugiaților. Jumătate din această sumă este destinată acțiunilor din interiorul UE, iar cealaltă jumătate – acțiunilor din afara UE de combatere a cauzelor profunde ale migrației. Ca parte a acestui proces, se vor aloca în total 200 de milioane de euro noului instrument prin care se acordă asistență umanitară pe teritoriul UE.
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională