Constanța, 22-24 iunie 1929 – Al IV-lea Congres al profesiei contabile din România
Numărul 35, 6-12 sep. 2023 » 100 de ani de la primul Congres al profesiei contabile din România
Al IV-lea Congres național al Corpului, care s-a ținut la Constanța, în perioada 22-24 iunie 1929, a avut o însemnătate istorică pentru evoluția Corpului Contabililor. Au luat parte peste 200 de membri din toată țara, care au fost primiți călduros de Secțiunea Constanța a Corpului și de autoritățile locale.
După oficierea unui serviciu divin la Episcopie, lucrările Congresului s-au deschis în sala Cazinoului din Constanța. Înainte de a se trece la discutarea temelor propuse, i s-a trimis
o telegramă ministrului finanțelor, M. Popovici, căruia i s-au adresat mulțumirile Congresului Corpului pentru adoptarea principiului contabilității în partidă dublă în administrația statului. De asemenea, Gr. Trancu-Iași a protestat față de faptul că s-au adus experți străini pentru introducerea contabilității publice, arătând că astfel s-a acordat prea puțină încredere capacității membrilor Corpului.
S-a trecut apoi la discutarea următoarelor tematici:
- „Darea de seamă pe anul anterior” – raport prezentat de dr. V.M. Ioachim;
- „Reorganizarea învățământului comercial” – raportor N. Butculescu;
- „Casa de asigurări și pensiuni a Corpului” – raportor D. Vlaicu;
- „Funcționarea și controlul societăților pe acțiuni în noul Cod de Comerț” – raportor I. Mecu;
- „Răspunderea expertului contabil” – raportor P. Drăgănescu-Brateș.
La finalul discuțiilor, Congresul a adoptat următoarele moțiuni:
- În chestiunea învățământului comercial: „Organizarea unui învățământ comercial de zi și de seară paralel atât pentru cursul inferior, cât și pentru cursul superior, separate pentru băieți și pentru fete, fără deosebire între ei”.
- În chestiunea Casei de asigurări și pensiuni: „Înființarea unei Case de asigurări și pensiune sub forma unei societăți anonime”.
- În chestiunea funcționării și controlului societăților pe acțiuni: „Să se prevadă în noul Cod de Comerț următoarele: dispozițiuni severe cu privire la aducerea și evaluarea aporturilor în natură; fixarea unui minimum relativ de capital la societățile anonime pe acțiuni în raport cu obiectul în vederea căruia se înființează societatea; luarea măsurilor necesare în scopul ca societățile să nu apară în bilanț sau acte cu capitaluri fictive, ci numai cu capitalul efectiv subscris și vărsat; majoritatea cenzorilor să fie contabili autorizați sau experți”.
- În chestiunea responsabilității experților: „Experții contabili trebuie să răspundă moralicește și materialicește în îndeplinirea misiunilor lor, pe baza actelor și documentelor ce li s-au prezentat spre cercetare, a căror exactitate formală sunt obligați să o examineze, aplicând și în ce privește exactitatea materială și îndemânarea unui expert contabil”.
- De asemenea, Congresul a autorizat Consiliul Superior să studieze și să întocmească un tarif de onorarii și să obțină aplicarea lui legală.
(Copyright foto: Arhiva CECCAR)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice