Constanța, orașul câștigător al titlului Capitala Tineretului din România, ediția 2020-2021
Numărul 41, 29 oct. - 4 nov. 2019 » Roza vânturilor
Orașului Constanța i-a fost decernat titlul de Capitala Tineretului din România, ediția 2020-2021, respectiv pentru perioada 2 mai 2020-1 mai 2021. Titlul a fost oferit cu prilejul Galei Tineretului, de Comisia pentru Guvernanța titlului alături de Federația Organizațiilor Neguvernamentale de Tineret din Iași - FONTIS și Primăria Municipiului Iași. Evenimentul a avut loc la Casa de Cultură a Studenților din Iași, actualul oraș deținător al titlului.
Conceptul câștigător, #ComeToSEAus, își propune să adune la aceeași masă tinerii constănțeni pentru a colabora și pentru a dezbate viitorul orașului în care trăiesc. În calitate de Capitala Tineretului din România, Constanța își dorește să valorifice potențialul orașului de a se dezvolta pe cât mai multe planuri. În plus, tinerii constănțeni aspiră să devină un vector al promovării tinerilor, inițiativelor acestora și, totodată, să le ofere posibilitatea de a se implica în procesele decizionale de la nivel local și de a avea o contribuție semnificativă la creionarea viitorului comunității locale.
Potrivit reprezentanților orașului câștigător, „una dintre misiunile aflate pe lista noul oraș câștigător este de a aduce în același loc ONG-uri, structurile de învățământ preuniversitar și universitar, autoritățile locale și mediul privat, pentru a dezvolta sentimentul identității și al apartenenței, dar, mai ales, de a face din Constanța și din regiune modele de urmat privind reorientarea atenției generale către tineri”.
Programul național Capitala Tineretului din România își propune să elaboreze strategii de dezvoltare locale pentru tineri și să-i implice activ în procesele decizionale din orașele lor pe teme ce țin de educație, cultură, politică demografică și alte domenii de interes pentru ei. De asemenea, își propune să stimuleze autoritățile publice locale și companiile private să susțină și să se implice în implementarea proiectelor propuse în cadrul programului. Anual, un oraș din România primește, în urma unui concurs de concepte, titlul de Capitala Tineretului și este sprijinit financiar, respectiv prin formare și consultanță, în pregătirea și implementarea inițiativelor din dosarul de candidatură. Programul Capitala Tineretului din România a fost lansat în anul 2016, iar primul oraș care a purtat acest titlu a fost Timișoara, urmat de Bacău, Baia Mare și Iași care deține acest titlu începând cu data de 1 mai 2019.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național