Constanța și Craiova, finaliste în cursa pentru câștigarea titlului de Capitala Tineretului din România
Telex » Știri 6 august 2019
Procesul de evaluare a candidaturilor înscrise în prima rundă a ediţiei 2020-2021 a Programului „Capitala Tineretului din România” s-a finalizat, Constanţa şi Craiova fiind oraşele care merg mai departe în finala competiţiei. În cea de a doua rundă, oraşele finaliste trebuie să îşi dezvolte dosarul de candidatură şi să îl depună până la 30 septembrie. Oraşul câştigător va fi anunţat la Iaşi, în octombrie 2019, în cadrul Summitului Tinerilor, ediţia a IV-a.
Oraşul câştigător va primi un premiu în valoare de 50.000 de euro şi va deţine titlul de „Capitala Tineretului din România” în perioada 2 mai 2020 – 1 mai 2021. Echipa câştigătoare va avea oportunitatea de a-şi finanţa proiectul propus, dar va avea şi un punct de pornire în atragerea de surse adiţionale de finanţare.
Jurizarea proiectelor se va face în funcţie de o serie de criterii, printre care motivaţia care a stat la baza fundamentării candidaturii, coerenţa viziunii, a misiunii şi a obiectivelor şi corelarea proiectelor propuse cu strategii şi documente de politici publice de tineret.
„Programul naţional «Capitala Tineretului din România» îşi propune să elaboreze strategii de dezvoltare locale pentru tineri şi să-i implice activ în procesele decizionale din oraşele lor pe teme ce ţin de educaţie, cultură, politică demografică şi alte domenii de interes pentru ei. De asemenea, îşi propune să stimuleze autorităţile publice locale şi companiile private să susţină şi să se implice în implementarea proiectelor propuse în cadrul programului. Anual, un oraş din România primeşte, în urma unui concurs de concepte, titlul de Capitala Tineretului şi este sprijinit financiar, respectiv prin formare şi consultanţă, în pregătirea şi implementarea iniţiativelor din dosarul de candidatură”, se precizează într-un comunicat al iniţiatorilor programului. „Capitala Tineretului din România” a fost lansat în anul 2016, iar primul oraş care a purtat acest titlu a fost Timişoara, urmat de Bacău, Baia Mare şi Iaşi care deţine acest titlu începând cu data de 1 mai 2019.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice