Constantin-Daniel Cadariu: Ținta propusă pentru demararea ediției a treia a programului Start-Up Nation este aprilie-mai
Telex » Știri 17 februarie 2022
Ediția a treia a programului Start-Up Nation ar putea începe în aprilie-mai, în funcție de momentul în care va fi finalizată platforma de către STS, a declarat, la briefingul de la finalul ședinței de Guvern, ministrul Antreprenoriatului și Turismului, Constantin-Daniel Cadariu, citat de Agerpres. „Având în vedere că va fi derulat pe o platformă a ministerului gestionată de STS, având în vedere faptul că STS este extrem de aglomerat acum pentru urgențele din PNRR, ținta propusă pentru demararea ediției a treia este undeva luna aprilie, mai”, a spus ministrul, care a subliniat că, odată funcțională platforma, va fi mult mai ușor să fie pornite și celelalte programe Start-Up de nișă, pentru femei, pentru studenți, pentru Diaspora.
Ministrul a precizat că forma finală a acestui program va fi făcută publică în momentul în care va fi încheiat Ordinul de ministru, dar, cu siguranță, vor fi 2-3 lucruri noi. „Unul dintre ele va fi constituit de faptul că nu vom mai puncta numărul de locuri de muncă, pentru că în foarte multe cazuri, în celelalte ediții, în fuga agenților economici de a obține un punctaj cât mai mare și de a fi eligibili, au optat pentru numărul maxim de locuri de muncă, 6, și atunci suma de 200.000 de lei a fost cheltuită în buna măsură pentru salarii și dări la salarii. Pe de altă parte, pentru a crește gradul de responsabilizare a IMM-urilor avem în vedere să solicităm o cofinanțare simbolică, poate variantele 5%, 10% poate 15%, dar în paralel cu acest lucru, urmare a acelui Memorandum încheiat între ministerul nostru și Ministerul de Finanțe, vom solicita sprijin Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri pentru a asigura acea parte de cofinanțare. Cam acestea ar fi principalele lucruri noi la ediția a treia de la Start-Up Nation. Forma finală o vom discuta în momentul în care adoptăm Ordinul de ministru”, a punctat Daniel Cadariu, menționând că suma pe care poate să o obțină un agent economic va rămâne aceeași, respectiv 200.000 lei.
Conform datelor prezentate de ministrul Antreprenoriatului, în primele două ediții au fost beneficiari finali aproximativ 15.000 firme, „chiar dacă eligibile au fost 10.000 și într-o etapă și în cealaltă”.
„Atunci când ne-am gândit la o nouă etapă, am făcut-o analizând eficiența primelor două etape și am constatat că s-au creat urmare a celor două ediții peste 45.000 locuri de muncă, din care aproximativ 39.000 din rândul studenților și tinerilor. La o verificare, la depunerea bilanțurilor în 2021 din partea acestor firme la Registrul Comerțului, s-a constatat că 99% dintre ele sunt în funcțiune, de unde am tras concluzia că a fost un program de succes cu două etape și ne-am propus și dorim reeditarea lui într-o a treia ediție”, a mai afirmat Daniel Cadariu.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial