„Construcția” orașului inteligent, în dezbatere națională la Alba Iulia
Numărul 35, 11-17 sept. 2018 » Conectarea la era digitală
Obiectiv central: revoluții tehnologice pentru îmbunătățirea nivelului de trai al cetățenilor
Dezbaterea națională Smart City – Alba Iulia 2018, care se va desfășura în perioada 8-9 octombrie, își propune să prezinte principalele soluții pentru „construirea” orașului inteligent, în contextul în care era digitală, noile tehnologii și generația „milenialls” sunt factori care forțează edilii să se orienteze spre o dezvoltare care facilitează îmbunătățirea nivelului de trai al cetățenilor și al turiștilor. De altfel – spun organizatorii – orașele României, majoritatea proiectate sau dezvoltate în perioada comunistă, se confruntă astăzi cu numeroase constrângeri și doar pentru a tinde să se numească „orașe europene”, vor trebui să facă adevărate revoluții tehnologice și să producă schimbări radicale în mentalitatea comunității. „Și aici este vorba nu doar de tehnologie, ci și despre abilitățile manageriale ale conducătorilor de a proiecta viitorul fiecărei urbe”, spun reprezentanții Primăriei Municipiului Alba Iulia, într-un comunicat. Evenimentul – organizat cu sprijinul primăriei locale – se înscrie în seria manifestărilor consacrate Centenarului Marii Uniri.
După cum am mai informat, primul proiect-pilot de oraș inteligent de la noi din țară a fost implementat la Alba Iulia și a însemnat până acum o colaborare cu peste 30 de parteneri, pentru 100 de proiecte aflate în diferite stadii de implementare. „În ultimul an, s-a folosit atât de des sintagma smart city, aici, la noi, dar și în evenimentele de profil din țară, încât nu cred că ar fi greșit să ne permitem o substantivare a ei. Suntem în plină «smarticityzare» națională, iar pentru noi asta nu poate fi decât un motiv de mândrie, pentru că am fost primii care nu doar am folosit cuvântul, ci am exploatat la maximum resursa smart existentă în România. Practic, ne-am poziționat pe culoarul câștigător în cursa pentru viitor. Iar orașele țării vor trebui să adauge un element în plus la dimensiuni și populație atunci când în fișa comunității va apărea sau nu «smart city». Pentru Alba Iulia, e evident cum s-a poziționat; de acum îi așteptăm și pe alții să vină alături de noi”, a declarat Mircea Hava, primarul Municipiului Alba Iulia.
La rândul său, Marius Bostan, fost ministru al Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională, inițiator al proiectului-pilot „Alba Iulia Smart City”, menit să transforme acest municipiu în primul smart city din România, a subliniat: „Inițiativele de la Alba Iulia reprezintă exemple excelente de urmat și pentru alte orașe. Într-un timp scurt s-au făcut lucruri mari. Au fost testate și sunt în curs de implementare soluții multiple care se adresează nevoile locuitorilor, administrației, mediului de afaceri și turiștilor. S-a construit o infrastructură în expansiune și s-a dezvoltat o echipă valoroasă”.
La Dezbaterea Smart City – Alba Iulia 2018 vor participa ambasadori, primari din regiune și din țară, echipele de implementare ale companiilor care dezvoltă soluții dedicate orașelor inteligente, reprezentanți ai mediului universitar. Vor fi organizate, de asemenea, prezentări și testări la fața locului pentru tehnologiile care permit acest lucru.
Soluțiile de oraș inteligent din cadrul proiectului de la Alba Iulia au fost implementate și testate până acum pe baza eforturilor financiare proprii ale companiilor private implicate. Una dintre funcțiile de bază ale testărilor se referă la asigurarea interoperabilității cu alți furnizori de soluții pentru orașul inteligent în viitor.
Potrivit organizatorilor evenimentului, studiile efectuate până acum relevă că, până în 2030, zonele urbane vor asimila 60% din populația la nivel mondial, iar până în 2050 aproape 70%, iar una din trei persoane va locui într-un oraș cu cel puțin o jumătate de milion de locuitori. „Ne dorim orașe dezvoltate, prietenoase în ceea ce privește interacțiunea autorităților cu cetățenii, orașe care oferă mobilitate crescută, structuri inteligente și moderne de sănătate și educație și un mediu curat; toate ingredientele necesare ca să putem ține pasul cu dezvoltarea orașelor din Europa. Ceea ce ne bucură în mod special este că în România avem municipalități care au făcut deja pași importanți pentru a intra în rândul orașelor smart city, iar altele abia acum învață din experiența altora. Din acest punct de vedere, Alba Iulia este, în acest moment, modelul necesar, care poate fi replicat în oricare alt oraș cu tendințe de dezvoltare orientate înspre viitor”, se subliniază în comunicatul Primăriei Municipiului Alba Iulia. (Al.R.)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național