Construirea a aproximativ 20 de universități europene în UE, până în 2024
Numărul 42, 30 oct. - 5 nov. 2018 » Direct de la sursă
Comisia Europeană (CE) a publicat, zilele trecute, cererea de propuneri de proiecte Erasmus+ pentru anul 2019. Dintr-un buget preconizat să ajungă, în 2019, la 3 miliarde euro, cu 10% mai mare față de 2018, 30 de milioane euro au fost rezervate pentru universitățile europene. „Această nouă inițiativă a liderilor UE se înscrie în eforturile comune de instituire a Spațiului european al educației până în 2025”, precizează Reprezentanţa Comisiei Europene în România, într-un comunicat. „După un an, Comisia Europeană își respectă promisiunea făcută statelor membre de a construi un spațiu european al educației până în 2025. Depunem eforturi pentru ca învățarea, studiile și cercetarea să nu mai fie blocate de granițe în Europa. Nu vrem ziduri care să împiedice realizarea excelenței, a inovării și a incluziunii în educație. Universitățile europene au un adevărat potențial de a transforma peisajul învățământului superior în Europa și sunt mândru că le oferim un impuls puternic prin programul Erasmus+”, a declarat Tibor Navracsics, comisarul pentru educație, cultură, tineret și sport.
În cadrul cererii de propuneri pentru 2019 pentru programul Erasmus+ poate solicita finanțare orice organism public sau privat care își desfășoară activitatea în domeniul educației, în cel al formării profesionale, în cel al tineretului și în cel al sportului. În plus, pot solicita finanțare grupurile de tineri care desfășoară activități pentru tineret, dar care nu constituie o organizație de tineret. Împreună cu cererea de propuneri, CE a publicat, de asemenea, în toate limbile oficiale ale UE, Ghidul programului Erasmus+, care le oferă solicitanților detalii în legătură cu toate oportunitățile disponibile în cadrul Erasmus+ în 2019 pentru studenți, angajați, stagiari, cadre didactice și alții.
Ca parte a creării unui spațiu european al educației până în 2025, CE a propus instituirea de universități europene în Uniunea Europeană.
Ca parte a cererii de propuneri pentru 2019, Comisia va lansa un program-pilot care va sprijini șase alianțe universitare europene, fiecare dintre acestea fiind formată din minimum 3 instituții de învățământ superior din 3 țări, pentru a promova o identitate europeană consolidată, stimulând totodată excelența și contribuind la sporirea competitivității instituțiilor europene de învățământ superior. Pentru alianțele care urmează să fie lansate în perioada 1 septembrie-1 decembrie 2019, solicitanții trebuie să își depună cererile de grant la Agenția Executivă pentru Educație, Audiovizual și Cultură până la data de 28 februarie a aceluiași an.
Anul viitor ar trebui să urmeze o a doua cerere de propuneri-pilot, în contextul punerii în aplicare pe deplin a inițiativei avute în vedere în cadrul următorului buget pe termen lung al UE, începând din 2021. Obiectivul este construirea a aproximativ douăzeci de universități europene până în 2024.
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane