Consultare publică la nivel comunitar privind Spațiul european al datelor medicale
Telex » Știri 5 mai 2021
Comisia Europeană (CE) a publicat o consultare publică deschisă privind Spațiul european al datelor medicale (EHDS) – o componentă importantă a Uniunii Europene a sănătății. EHDS urmărește să utilizeze integral sănătatea digitală pentru a oferi asistență medicală de înaltă calitate și pentru a reduce inegalitățile. „Spațiul va promova accesul la date medicale pentru prevenire, diagnosticare și tratament, cercetare și inovare, precum și pentru elaborare de politici și legislație. EHDS va plasa în centrul său drepturile persoanelor de a-și controla propriile date medicale cu caracter personal”, se menționează în comunicatul Executivului comunitar.
Consultarea va rămâne deschisă pentru răspunsuri până la 26 iulie 2021.
Soluțiile inovatoare și tehnologiile digitale, inclusiv inteligența artificială (IA), pot transforma sistemele de sănătate. Ele le pot face mai sustenabile și pot îmbunătăți sănătatea oamenilor. Dezvoltarea acestor tehnologii presupune accesul securizat al cercetătorilor și al inovatorilor la volume mari de date medicale.
Această consultare publică se axează pe: ▪ accesul la datele medicale și utilizarea acestora pentru furnizarea de asistență medicală, cercetare și inovare, elaborarea de politici și luarea deciziilor în materie de reglementare; ▪ promovarea unei veritabile piețe unice a serviciilor și produselor digitale de sănătate, inclusiv a celor inovatoare.
Crearea unui Spațiu european al datelor medice este una dintre prioritățile-cheie în domeniul sănătății ale actualei Comisii. Scopul EHDS este de a promova schimbul de date medicale și de a sprijini cercetarea cu privire la noile strategii de prevenție, precum și cu privire la tratamente, medicamente, dispozitive medicale și rezultate. „Facilitarea unui acces mai bun la datele medicale și a schimbului de astfel de date este esențială pentru a asigura o mai mare accesibilitate, disponibilitate și accesibilitate din punct de vedere financiar a asistenței medicale. Aceasta va stimula inovarea în domeniul sănătății și al îngrijirii pentru un tratament și rezultate mai bune și va încuraja soluțiile inovatoare care utilizează tehnologiile digitale, inclusiv IA”, precizează CE.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale