Consumatorii pot solicita online denumirea fondului de pensii private la care sunt alocați
Numărul 22-23, 30 aug. - 12 sep. 2016 » Direct de la sursă
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a lansat o aplicație, disponibilă pe www.asfromania.ro, prin intermediul căreia participanții în cadrul fondurilor de pensii administrate privat Pilonul II pot afla, în termen de maximum 10 zile, denumirea fondului la care sunt alocați. „Noul instrument oferă un plus de transparență și scurtează timpul de soluționare a acestui tip de solicitări, întregul proces fiind gestionat online. Aplicația poate fi accesată, în condiții de deplină siguranță, atât de pe dispozitive desktop, cât și de pe dispozitive mobile”, se arată într-un comunicat al ASF.
Aplicația, realizată în parteneriat cu administratorii fondurilor de pensii private, are ca principale funcții: colectarea online a datelor de identificare ale petentului; identificarea automată a participanților în Registrul participanților la fondurile de pensii administrate privat; transmiterea de notificări către administratorii fondurilor sau către Autoritate după depunerea unei cereri, în funcție de rezultatul obținut după interogarea bazei de date; înștiințarea ASF asupra preluării sesizării de către administratorul fondului de pensii; gestionarea stadiului petițiilor; supravegherea de către ASF a evoluției tuturor sesizărilor primite, astfel încât termenele de soluționare să fie respectate.
Proiectul, implementat de specialiștii ASF, vine în întâmpinarea participanților la Pilonul II, ale căror solicitări privind aflarea apartenenței la un fond de pensii administrat privat reprezentau peste 90% din obiectul petițiilor referitoare la sectorul pensiilor private primite de ASF.
Mai mult, în anul 2015 a fost înregistrată pe acest segment o creștere cu aproape 40% a numărului de petiții față de anul anterior (de la 817 la 1.129), formulate în principal de participanții alocați prin intermediul procesului de repartizare aleatorie la fondurile de pensii.
Noua aplicație facilitează eliminarea acestor situații, punând în directă legătură consumatorii și administratorii fondurilor de pensii private care se ocupă de activitatea de gestionare a conturilor personale ale participanților la sistem.
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial