Context și subtext
Numărul 6, 14-20 feb. 2024 » La început a fost cuvântul...
Persistența unor erori de exprimare la scară publică se explică, în bună măsură, prin „contribuțiile” presei tipărite și audiovizuale. Printre exemplele care pot fi prezentate în acest sens se numără și cel dintr-un săptămânal bucureștean. Este vorba despre următoarea frază: „În contextul dat, într-o serie de împrejurări, s-a confirmat valabilitatea pregătirilor anterioare destinate perfecționării activităților de natură economică”. Or, ceea ce se definește prin noțiunea de „împrejurări” reprezintă exact echivalentul „contextului”, după cum orice „pregătire” în vederea desfășurării celor mai diverse acțiuni se poate efectua doar într-o perioadă „anterioară” declanșării acestora.
Erori asemănătoare s-au găsit și în intervenția unui participant la o dezbatere televizată. Acesta a spus: „Pentru a clarifica lucrurile încă nedescâlcite trebuie să cunoaștem subtextul acestora care nu apare la suprafață, ci este ascuns privirilor noastre”. Observăm mai multe pleonasme. Este limpede că nu am avea de-a face cu „subtexte” dacă acestea s-ar afla „la vedere”, „neascunse privirilor noastre”.
Încă un exemplu, de data aceasta, „oferit” de un comentariu radiofonic: „Fără luarea în considerare a contextului nu este posibilă înscrierea în timp și spațiu a fenomenului examinat”. Păi, „înscrierea în timp și spațiu” nu reprezintă altceva decât încadrarea „în contextul dat”.
Semnalăm aceste derapaje lingvistico-logice cu intenția de a descifra „subtextul” unor erori și de a „încadra” observațiile prezentate într-un „context” favorabil respectării celor mai elementare exigențe ale unei comunicări publice corecte. (T.B.)
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane