Contribuie la dezvoltarea societății prin Programul START-UP ACCES ÎN ECONOMIE SOCIALĂ!
Numărul 29-30, 28 iul.-10 aug. 2020 » Direct de la sursă
Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România derulează, în parteneriat cu RD Global Project Consulting și AVISSO CONSULTING SERVICES SRL, proiectul START-UP ACCES ÎN ECONOMIE SOCIALĂ, POCU/449/4/16/128185. Proiectul, cofinanțat de Uniunea Europeană din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, urmărește dezvoltarea unui pachet complex de măsuri ce facilitează creșterea accesului unui număr de 105 persoane din regiunile de dezvoltare Sud-Muntenia (Argeș, Ialomița, Prahova, Dâmbovița, Călărași și Giurgiu), Centru (Brașov), Sud-Est (Buzău) și Nord-Est (Iași, Suceava, Neamț, Botoșani, Vaslui, Bacău) la servicii de formare antreprenorială specifică, activități de sprijin și consiliere în domeniul antreprenoriatului, în vederea asigurării premiselor înființării, consolidării și dezvoltării într-o manieră sustenabilă a 21 de întreprinderi sociale.
Prin activitatea lor, întreprinderile sociale contribuie la rezolvarea unor probleme sociale sau ale unei comunități. Mai exact, antreprenoriatul social este tipul de iniţiativă privată ce duce la apariţia unor activităţi noi, cu amprentă socială, iar întreprinderile sociale sunt rezultatul aplicării în practică al antreprenoriatului social.
Așadar, prin intermediul proiectului START-UP ACCES ÎN ECONOMIE SOCIALĂ se înființează 21 de întreprinderi sociale care vor asigura 105 locuri de muncă.
Economia socială este un sector în creștere în România – cu o pondere de 1,9% din totalul salariaților din țara noastră în anul 2012, economia socială furniza în România 131.127 locuri de muncă, potrivit informațiilor publicate pe site-ul Institutului de Economie Socială. Același site arată că ponderea segmentului economiei sociale ca angajator în România crește de la 1,7% în 2010, la 1,9% în 2012 din numărul total al salariaților.
Pe site-ul Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) puteți găsi Registru unic de evidență a întreprinderilor sociale, actualizat permanent. Registrul este administrat de către ANOFM și cuprinde, după caz, următoarele informații cu privire la întreprinderile sociale și întreprinderile sociale de inserție existente în România:
- a) denumirea completă;
- b) categoria de persoane juridice în care se încadrează;
- c) data înființării;
- d) domeniul de activitate;
- e) cifra de afaceri/valoarea activului patrimonial, pierderile sau profitul înregistrat în anul fiscal anterior;
- f) numărul total de angajați;
- g) documentele care atestă apartenența la grupul vulnerabil;
- h) copia fișei de post/fișelor de post a persoanei/ale angajaților care aparțin grupului vulnerabil;
- i) formele de sprijin de care beneficiază angajatorul;
- j) abaterile/sancțiunile angajatorului;
- k) data acordării/suspendării/retragerii atestatului sau, după caz, a mărcii sociale.
Mai multe informații despre întreprinderile sociale poți afla și accesând site-ul Ministerului Muncii și Protecției Sociale.
Așadar, dacă îți dorești să devii antreprenor, ai o idee de afacere care poate ajuta societatea, nu faci parte din categoria NEETs (persoane care nu urmează nicio formă de învăţământ şi nici nu au un loc de muncă) cu vârsta între 16 – 24 ani, ai domiciliul sau reședința legală în regiunile de dezvoltare Sud-Muntenia (jud. Argeș, Prahova, Ialomița, Dâmbovița, Giurgiu, Călărași), Centru (jud. Brașov), Nord-Est (jud. Iași, Suceava, Neamț, Botoșani, Vaslui, Bacău) sau Sud-Est (jud. Buzău), îți poți depune dosarul de înscriere în proiect. Urmează un program de formare antreprenorială despre care îți vom oferi detalii în curând!
Orice întrebări ai avea ni le poți adresa prin e-mail, la adresa economie-sociala@ceccar.ro.
Site-ul www.economie-sociala.ceccar.ro îți stă la dispoziție cu informații utile.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile