Controalele pentru combaterea muncii la negru și la gri vor continua în acest an, anunță președintele ANAF
Telex » Știri 3 martie 2023
Controalele pentru scoaterea la suprafață a muncii la negru sau la gri vor continua și în acest an, în baza unui protocol între Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) și Inspecția Muncii, a afirmat, laun eveniment de specialitate, președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), Lucian Heiuș, citat de Agerpres. "Acțiuni pe care le întreprindem cu Antifrauda pe partea de scoatere la suprafață a muncii la negru sau la gri vor continua și anul acesta. Este acel protocol numit Cronos, cu ITM-urile, care este prins și în PNRR și în care, împreună, Antifrauda cu Inspecția Muncii, încearcă să identifice, acolo unde încă se mai folosește, munca la negru sau munca la gri. Încercăm să identificăm și alte mecanisme prin care se ocolește plata contribuțiilor, în general - și se caută alte modalități de a fi cumva recompensată prestația pe care o face o persoană, la un moment dat. Dar, toate aceste lucruri, să fie foarte bine înțeles, nu le facem decât în baza unei analize de risc. Nu mai mergem decât pe baza analizei de risc. Este unul dintre jaloanele pe care mi le-am impus eu, ca președinte, ca tot controlul, să-l numim generic, indiferent cine-l face, orice acțiune pe care o face ANAF în acest sens, are în spate o analiză de risc corectă, bine făcută - și care să ne și ducă la rezultatele pe care le așteptăm și, în același timp, să nu deranjez niciodată un contribuabil care își face bine treaba și care încearcă să respecte legislația din România", a menționat Lucian Heiuș, la Conferința Anuală de Taxe PwC România.
Președintele ANAF a subliniat că inspectorii vor merge acolo unde există suspiciuni că TVA este evazionată. De asemenea, aceștia vor merge să verifice "acolo unde există tranzacții intragrup, tranzacții cu persoane afiliate".
"Este unul dintre elementele pe care le avem în în analiză. Vom încerca să verificăm și luăm în studiile pe care le facem noi zone unde, în perioada de pandemie, statul a direcționat sume importante de bani - și vrem să vedem dacă într-adevăr ele au fost folosite corect și au și ajutat la acest lucru. Anul trecut au fost, de exemplu, sectoare ale economiei care, pe datele statistice date de Institutul National de Prognoză, au avut o creștere spectaculoasă, dar noi am constatat că impozitele și taxele declarate din acele sectoare nu au avut trendul pe care l-a avut dezvoltarea acelor domenii - și o să încercăm să identificăm și în aceste sectoare unde trebuie să mergem să facem controale. În mare, cam asta este viziunea noastră pentru anul 2023 și obiectivele pe care ni le-am stabilit", a mai spus Lucian Heiuș.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile