Control auditiv gratuit pentru toţi copiii născuţi în maternităţile de stat
Numărul 49-50, 18 dec. 2018 - 14 ian. 2019 » Direct de la sursă
Începând din decembrie 2018, toţi copiii născuţi în maternităţile de stat din România beneficiază de control auditiv gratuit, realizat cu aparatură medicală modernă, a anunţat Ministerul Sănătăţii (MS). În acest context, instituţia a extins programul de screening auditiv la nivel naţional.
„După spitalele regionale şi alte proiecte importante cu finanţare de la Banca Mondială, am reuşit deblocarea acestui proiect. Screeningul auzului la nou născuţi este singura metodă prin care se poate depista activ hipoacuzia chiar din prima lună de viaţă. Pentru dezvoltarea sănătoasă a copilului este deosebit de important ca surditatea să fie depistată cât mai devreme în vederea asigurării în timp util a tratamentului adecvat. În luna octombrie, din banii pe care i-am obţinut la rectificare, am extins programul de screening auditiv deja existent în 17 spitale, astfel încât în fiecare judeţ să se realizeze screeningul auditiv. În luna următoare am început distribuirea echipamentelor, iar acum am început testarea gratuită a nou-născuţilor”, a declarat ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea.
Programul de screening auditiv al MS este implementat în 186 de maternităţi şi secţii de terapie intensivă ce îngrijesc nou-născuţi. Acestea au fost dotate cu 286 de echipamente de testare auditivă. Ministerul Sănătăţii a alocat pentru acest program un buget de 2.550.000 lei. De asemenea, în perioada următoare, ministerul de resort va demara o campanie de conştientizare şi informare a publicului şi cadrelor medicale privind necesitatea testării auzului la nou-născuţi.
Ziua Brâncuși sub semnul omagierii unei opere inestimabile
Pe întregul cuprins al țării, manifestări prin care toate artele transmit un mesaj comun, autentic umanist
Iași – opt zile de concerte memorabile
Zeița Thalia inspiră formule inovative în arta spectacolului
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc