COP26: Principalele concluzii pentru profesioniștii contabili și întreprinderi
Numărul 47, 15-21 dec. 2021 » Direct de la sursă
Deși Summitul COP26 nu este considerat un succes de toată lumea, acesta reprezintă un mecanism internațional esențial pentru politicieni și alte părți interesate din punctul de vedere al înregistrării unor progrese în tratarea schimbărilor climatice. Aceste progrese se pare că au avut loc în cadrul evenimentului de la Glasgow, potrivit concluziilor formulate la încheierea acestuia și aduse în atenția părților interesate în articolul Summitul climatic plasează întreprinderile și profesioniștii contabili în centrul atenției, publicat de IFAC.
În cadrul COP26 au fost promovate angajamente referitoare la construirea unor economii cu niveluri ale emisiilor de gaze egale cu zero, la reducerea treptată a consumului de combustibili fosili și stoparea defrișărilor, precum și la creșterea fluxurilor de finanțare destinate statelor aflate în dezvoltare.
Studiul PwC privind investitorii de la nivel global pentru anul 2021 subliniază aceste tendințe, constatând că aceștia sunt de părere că reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră ar trebui să reprezinte principalul obiectiv ESG al întreprinderilor. De asemenea, pentru ca schimbările climatice să fie gestionate eficient, aceștia se așteaptă ca riscurile și oportunitățile legate de climă să reprezinte un element fundamental al strategiei unei companii.
În urma summitului COP26 s-au creat numeroase așteptări de la mediul de afaceri, în special în ceea ce privește transpunerea în practică a dezideratelor pentru o economie cu zero emisii. De asemenea, directorii financiari, profesioniștii contabili și auditorii vor avea un rol crucial în asigurarea unei abordări integrate cu privire la sustenabilitate în ceea ce privește strategia și alocarea resurselor în cadrul unei întreprinderi.
Un alt moment important din cadrul COP26 a fost anunțul de lansare a International Sustainability Standards Board (ISSB), cu sprijinul total al International Federation of Accountants (IFAC). Această inițiativă reprezintă un obiectiv necesar în procesul de stabilire a unor standarde globale privind prezentările de informații referitoare la sustenabilitate, având în centrul atenției investitorii.
Articolul poate fi accesat pe site-ul IFAC, fiind disponibil atât în limba engleză, cât și în limba română cu ajutorul integrării instrumentului Google Translate de către IFAC. Varianta în limba română poate fi accesată din bara de sus a site-ului, de la butonul dedicat.
Vă rugăm să aveți în vedere că informațiile de pe site-ul IFAC sunt traduse automat prin intermediul Google Translate. CECCAR nu își asumă responsabilitatea pentru acuratețea traducerii informațiilor de pe site-ul IFAC, neavând nicio contribuție în acest sens. Textul original este cel disponibil în limba engleză.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial