Corectură și corecție
Numărul 13, 21 iunie - 4 iulie 2016 » La început a fost cuvântul...
Într-un anumit sens, această rubrică este menită să determine corectarea a ceea ce este scris sau spus eronat în modul nostru de a comunica. Ne-a fost și ne este dat, însă, ca tocmai cuvântul destinat să evite erori de exprimare să fie folosit într-un context lexical greșit. Astfel, în presa audiovizuală din ultimele zile ni s-au oferit numeroase – să le zicem – contra-exemple. Bunăoară, s-a afirmat: „S-a adus o corecție mixului de politici monetaro-fiscale”. Mai potrivit ar fi fost să se zică „s-a corectat mixul…”, întrucât corecție înseamnă cu totul altceva, și anume „pedeapsă corporală”. Din păcate, se mai recurge – în familie, în școală etc. – la folosirea formulei „i-a aplicat copilului o corecție”. A îndrepta o eroare în materie de politici monetar-fiscale nu este – cred – echivalentul unei „scatoalce”.
Un alt contra-exemplu: „Cel de-al doilea text oficial transmis presei a fost corectat comparativ cu forma inițială prin înlăturarea greșelilor semnalate anterior”. Or, operația de corectare nu reprezintă altceva decât „înlăturarea greșelilor”, citatul oferindu-ne un pleonasm... perfect. În plus, dacă este vorba despre „un al doilea text”, este de la sine înțeles că a existat și un „primul”, adică unul „anterior”.
Se pune întrebarea: n-a existat un... corector care să prevină astfel de erori? În loc de răspuns, supun atenției cititorului tot o frază culeasă dintr-o emisiune TV: „Erata la volumul prezentat arată că persoana care a corectat textul dat la tipar a reușit să înlăture toate erorile din carte”. Păi, dacă ar fi avut o asemenea reușită, ar mai fi fost cazul să se publice o... „erată”? Mai în glumă, mai în serios, putem spune că în cazul unor astfel de texte apare o dilemă: ce soluție ar fi bine să li se aplice: o corectură sau o corecție? (T.B.)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice