Coreea de Sud a lansat primul său autobuz fără șofer
Numărul 47-48, 29 nov. - 13 dec. 2022 » Roza vânturilor
Seulul a lansat zilele trecute prima sa linie de autobuz autonom, în cadrul unui experiment care, potrivit inginerilor care l-au conceput, are ca scop să crească încrederea oamenilor în vehiculele fără șofer, relatează AFP, preluată de Agerpres. Noul vehicul nu seamănă cu un autobuz obișnuit: este în întregime simetric, are margini rotunjite și ferestre mari care îl fac să arate mai mult ca o jucărie decât ca un mijloc de transport de ultimă generație.
Acest design este unul intenționat, a spus Jeong Seong-gyun, responsabil cu condusul autonom la 42 Dot, start-up-ul care a creat această tehnologie de condus fără șofer și care acum a devenit proprietatea companiei sud-coreene Hyundai. "Acesta e viitorul", a spus el pentru AFP, adăugând că, prin urmare, era nevoie de "un nou tip remarcabil de design".
Autobuzul seamănă puțin cu "o jucărie Lego" deoarece a fost fabricat din piese compozite pentru a reduce costurile și pentru a-l face mai ușor de reprodus, a explicat el.
"Vrem să încurajăm condusul autonom", a mai spus el, adăugând că obiectivul companiei este de a face astfel încât tehnologia să fie mai ieftină, mai sigură și mai ușor de transferat către numeroase tipuri de vehicule, cum ar fi camioanele de livrare.
Plasat pentru moment sub supravegherea strictă a unui șofer, noul autobuz se va conduce singur pe noul traseu, un mic circuit de 3,4 kilometri în jurul centrului orașului capitalei Coreii de Sud, cu o durată de circa 20 de minute.
Oamenii pot urca la bord la una dintre cele două stații desemnate, după ce și-au rezervat un loc gratuit printr-o aplicație.
Pentru a se deplasa, autobuzul folosește o cameră și un radar, și nu senzori scumpi, a precizat Jeong.
(Sursa foto: www.youtube.com)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice