Coreea de Sud investește în AI 7 miliarde de dolari în încercarea de a-și menține avantajul concurențial în domeniul semiconductorilor
Numărul 15, 17-23 apr. 2024 » Lumea în care trăim
Președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a anunțat că, până în 2027, țara sa va investi în inteligența artificială (AI) 9.400 miliarde de woni (6,94 miliarde de dolari), ca parte a eforturilor de a-și menține poziția de lider global pe piața semiconductorilor de ultimă generație, relatează Agerpres. Investiția include un fond separat de 1.400 miliarde de woni pentru sprijinirea firmelor de semiconductori AI, în condițiile în care statul asiatic caută să țină pasul cu țări ca Statele Unite, China și Japonia, care sprijină masiv consolidarea lanțurilor de aprovizionare pe segmentul semiconductorilor.
Semiconductorii sunt fundația-cheie a economiei sud-coreene orientate spre export. În martie, exporturile de cipuri au atins cel mai ridicat nivel din ultimele 21 de luni - 11,7 miliarde de dolari - sau aproape o cincime din totalul exporturilor celei de-a patra mari economii din Asia.
"Actuala concurență în domeniul semiconductorilor este un război industrial și un război total între națiuni", a declarat Yoon la întâlnirea cu șefi din industria cipurilor.
Cu ajutorul investițiilor masive, Coreea de Sud intenționează să extindă semnificativ activitățile de cercetare-dezvoltare (R&D) pe segmentul semiconductorilor AI de ultimă generație.
De asemenea, autoritățile de la Seul vor promova dezvoltarea inteligenței generale artificiale (AGI) de ultimă generație și tehnologii de siguranță.
Obiectivul este ca, în viitor, Coreea de Sud să devină una din primele trei țări în tehnologia AI, inclusiv cipurile, și până în 2030 să ajungă la o pondere de 10% sau mai mult din piața globală de semiconductori, a declarat Yoon.
"Așa cum am dominat piața mondială a cipurilor de memorie în ultimii 30 de ani, ne vom extinde pe segmentul semiconductorilor AI în următorii 30 de ani", a adăugat președintele sud-coreean.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial