MyWIZ, secretul contabililor de succes
Corina Martin (FPIOR): Industria HoReCa din România caută soluții pentru a atrage mai mulți angajați

Corina Martin (FPIOR): Industria HoReCa din România caută soluții pentru a atrage mai mulți angajați

Telex » Știri astăzi, 9:50  

Industria HoReCa din România caută soluții, împreună cu instituțiile statului, pentru a atrage mai mulți angajați români, dar și străini, în locațiile din industria ospitalității, în condițiile în care se confruntă, în continuare, cu o lipsă acută de forță de muncă, a anunțat secretarul general al Federației Patronatelor din Industria Ospitalității din România (FPIOR), Corina Martin. Potrivit unui comunicat citat de Agerpres, asociația patronală RESTO Constanța a organizat, la finalul săptămânii trecute, o sesiune de dialog între operatori HoReCa, membri ai asociației - și reprezentanți ai Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM), Inspectoratul General pentru Imigrări (IGI) și Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM).

„Încă de dinainte de pandemie, industria noastră a semnalat nevoia majoră de forța de muncă, dar pandemia a accentuat această nevoie, ceea ce ne-a reorientat către atragerea de angajați străini, în special (dar nu numai) din bazinul țărilor asiatice. Numai că legislația ce guvernează acest proces de angajare a cetățenilor străini este una care, din punctul nostru de vedere, trebuie modificată și îmbunătățită - inclusiv în interesul angajatorului român și nu doar în cel al angajatului. Sunt însă și multe aspecte legate de faptul că sunt termene mari de programare și așteptare pentru obținerea dreptului de muncă și a vizelor pentru intrarea în România pentru această categorie de personal”, a menționat Corina Martin, citată în comunicat. Potrivit acesteia, odată intrați în România, acești angajați sunt tentați să plece către alte țări din UE, un alt aspect în dezavantajul antreprenorului român, care a suportat cheltuieli în vederea aducerii lor în România și angajării lor, procesarea pentru obținerea dreptului de muncă, a vizei, a permisului de ședere ș.a.m.d.

„Considerăm că trebuie să modificăm legislația muncii, astfel încât angajatorii din Horeca să poată să recruteze și să angajeze mai ușor forța de muncă din străinătate și să nu trebuiască reluată, de la capăt, întreaga procedură, în cazul angajării în altă locație - din moment ce acel angajat se află deja în România, are deja drept de muncă și ar renunța, astfel, să părăsească România, către o altă țară europeană, dacă simplificăm procedurile de reangajare în altă societate comercială. Ne dorim, de fapt, ca în locațiile din industria ospitalității din România să avem suficientă forță de muncă, integrată și pregătită, pe măsura necesităților dezvoltării industriei”, a mai spus secretarul general al FPIOR.

(Copyright foto: 123RF Stock Photo)



Site-ul ceccarbusinessmagazine.ro folosește cookie-uri pentru analiza traficului și pentru îmbunătățirea experienței de navigare. Sunt incluse aici și cookie-urile companiilor/serviciilor terțe plasate pe acest site (Google Analytics, Facebook, Twitter, Disqus). Continuând să utilizezi acest website, ești de acord cu stocarea tuturor cookie-urilor pe acest device.