Corpul european de solidaritate: primele plasamente de muncă/stagii
Numărul 28-29, 25 iulie - 7 august 2017 » Lumea în care trăim
Până în prezent, aproape 1.400 de tineri din România s-au alăturat acestei inițiative
Comisia Europeană (CE) informează că, în intervalul scurt de la crearea Corpului european de solidaritate, din decembrie 2016 încoace, au fost realizați pași importanți: în luna martie au început demersurile pentru primele stagii de voluntariat, iar acum urmează să fie lansate mii de locuri de muncă și de stagii. În acest scop, CE a anunțat că sprijină două proiecte conduse de serviciile publice pentru ocuparea forței de muncă din Italia și din Franța, care vor oferi unui număr de maximum 6.000 de tineri plasamente în domenii legate de solidaritate în alte țări ale UE.
Cele două proiecte conduse de Serviciul public din Franța pentru ocuparea forței de muncă (Pôle Emploi) și de Agenția națională italiană pentru politici active pentru piața forței de muncă (ANPAL) aduc laolaltă servicii publice și organizații din diferite state membre ale UE, pentru a oferi locuri de muncă sau stagii tinerilor cu vârste între 18 și 30 de ani. Participanții selectați vor avea posibilitatea de a desfășura o gamă largă de activități, cum ar fi asistență medicală, integrare socială, protecție a mediului, asistență pentru migranți și refugiați sau ajutor alimentar, în altă țară din UE. Proiectele se vor adresa angajatorilor, vor asigura identificarea candidaților potriviți pentru posturi și vor oferi participanților sprijin financiar și de altă natură, cum ar fi cursuri de formare. Proiectele sunt finanțate cu peste 14 milioane de euro prin programul pentru ocuparea forței de muncă și inovare socială.
Cele două proiecte vor continua să sprijine tinerii pentru găsirea de plasamente transfrontaliere până în primăvara anului 2019 și vor colabora cu alte proiecte în materie de plasamente profesionale pentru Corpul european de solidaritate.
Corpul european de solidaritate a fost lansat la 7 decembrie 2016 și reprezintă, după cum am mai informat, o inițiativă a Uniunii Europene care le oferă tinerilor șansa de a face voluntariat sau de a se implica în proiecte în propria țară sau în străinătate pentru a ajuta comunități și oameni din toată Europa. De la lansare, peste 32.000 de tineri s-au alăturat inițiativei, dintre care 1.383 din România. În martie 2017 a început corelarea dintre candidații pentru stagii de voluntariat cu organizațiile interesate. Până în prezent au fost contactați aproape 11.500 de participanți și au fost acceptate 460 de plasamente. Obiectivul este ca, până la finalul anului 2020, cel puțin 100.000 de tineri să participe la Corpul european de solidaritate.
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice