CECCAR, partener al conferinței Bucharest Leaders' Summit: Viitorul este acum. Perspective de după. Transformările prezentului și modelarea viitorului în domeniul financiar-contabil
Numărul 21-22, 31 mai - 13 iun. 2023 » Agenda CECCAR
În perioada 11-12 iunie 2023 se desfășoară, la București, conferința Bucharest Leaders' Summit: Viitorul este acum. Perspective de după, eveniment ce reunește actori importanți din domeniul politic și de business din România și Uniunea Europeană, reprezentanți ai celor mai importante organizații internaționale, analiști și experți, reprezentanți ai mass-media și ai societății civile. Conferința este organizată de MediaUno Media Group, Institutul Național de Statistică, Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă al Guvernului României în parteneriat cu Senatul României. Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR), organismul profesional care gestionează profesia contabilă în țara noastră, reprezentând peste 35.000 de liber-profesioniști contabili, este partener al evenimentului și ia parte la cele mai importante discuții vizând domeniile de competență.
Panelul Finance & Banking, desfășurat 16 mai 2023, l-a avut printre speakeri pe conf. univ. dr. Radu Ciobanu, expert contabil. Discuțiile s-au axat pe tema Noile tehnologii, sursele alternative de finanțare, asigurările – domenii esențiale în sistemul financiar în vreme de criză. Radu Ciobanu este conferențiar universitar doctor la Facultatea de Finanțe, Asigurări, Bănci și Burse de Valori din cadrul Academiei de Studii Economice din București, specialist în fiscalitate, analiză financiară, evaluarea întreprinderii și piețe de capital. Totodată, își desfășoară activitatea ca specialist și lector în cadrul CECCAR. Cu acest prilej, reprezentantul Corpului a reiterat rolul tehnologiei în creșterea nivelului de educație financiară în România, afirmând, totodată, că în zilele noastre, companiile fintech pot reprezenta o pârghie importantă în creșterea independenței financiare cu condiția ca utilizatorii acestor tehnologii să fie la un nivel acceptabil de alfabetizare financiară. „În condițiile de astăzi este foarte facil să îți manageriezi resursele financiare prin aplicații de internet banking, să accesezi credite online instant și chiar să investești utilizând diverse platforme de trading, dar nivelul de educație financiară a utilizatorilor este decisiv pentru accesarea corectă a tuturor acestor produse financiare”, a punctat acesta. Radu Ciobanu a prezentat modalitățile prin care CECCAR se implică activ în creșterea nivelului de educație financiară atât în rândul tinerilor, prin parteneriate și proiecte comune derulate în parteneriat cu instituțiile de învățământ universitar și preuniversitar, cât și prin activitățile și cursurile destinate membrilor și colaboratorilor Corpului. „Tehnologia este utilizată de profesioniștii contabili în activitatea curentă, profesia contabilă adaptându-se transformărilor erei digitale. Prin instrumente și software-uri dedicate, experții contabili și contabilii autorizați au acum acces la datele financiare în timp real și pot imediat să propună antreprenorilor cele mai bune soluții financiare pentru luarea de decizii strategice pentru afacere”, a menționat acesta.
Education & Research a fost titlul unui alt panel al evenimentului, ce a avut loc vineri, 19 mai. Adriana-Florina Popa, conferențiar universitar doctor în cadrul Academiei de Studii Economice din București, cu o experiență academică și practică de 21 de ani și interese de cercetare în domeniul contabilității și fiscalității a participat la discuțiile din această secțiune a evenimentului. S-a alăturat ca membru Panelului Internațional IFAC pentru Educație Contabilă în septembrie 2019 și este coordonatorul Institutului Național de Formare Profesională Inițială și Continuă al CECCAR. Adriana-Florina Popa a fost membru în plenul Consiliului Economic și Social al României, organism consultativ al Guvernului și Parlamentului, și în Grupul de experți în domeniul TVA din cadrul DG TAXUD – Comisia Europeană.
Adriana-Florina Popa a discutat despre educația în domeniul contabilității și importanța adaptării la schimbările și provocările din acest domeniu. Reprezentantul CECCAR a evidențiat că dinamismul și diversificarea în contabilitate necesită o abordare holistică, în care universitatea pregătește studenții pentru a deveni profesioniști contabili, iar organismul profesional preia acești absolvenți și îi formează în continuare pentru a răspunde cerințelor mediului de business. Aceasta a evidențiat trei componente-cheie care influențează educația în domeniul contabilității – globalizarea, digitalizarea și sustenabilitatea – și a subliniat importanța adaptării la aceste aspecte și necesitatea profesioniștilor contabili de a dezvolta competențe noi și abilități în concordanță cu provocările actuale. „Educația în contabilitate nu se limitează la perioada universitară, ci necesită un proces de învățare continuă pe tot parcursul vieții profesionale. Programul de stagiu organizat de CECCAR are rolul de a dezvolta stagiarilor competențele necesare pentru mediul de business actual și viitor”, a declarat Adriana-Florina Popa. Delegatul organismului profesional a vorbit și despre importanța adaptării la mediul online în contextul pandemiei și necesitatea de a oferi o calitate echivalentă sau mai bună în instruirea online. De asemenea, a subliniat importanța identificării permanente a nevoilor și a evoluției serviciilor la nivel național și internațional pentru a asigura relevanța programului de dezvoltare profesională continuă. „Educația în contabilitate trebuie să fie în continuă evoluție pentru a răspunde cerințelor într-un domeniu dinamic, iar dezvoltarea profesională continuă este esențială pentru menținerea și dezvoltarea competențelor și abilităților profesionale”, a concluzionat aceasta.
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice