Cosmin Niculița (DGAF): Circa 70 milioane de trimiteri cu rambursuri de 20 miliarde de lei, efectuate în 2023 în baza Formularului 395
Telex » Știri 19 octombrie 2023
Aproximativ 70 de milioane de expedieri cu rambursuri achitate de 20 de miliarde de lei au fost efectuate în 2023, în baza Formularului 395, a declarat, joi, la evenimentul dedicat Zilei Naționale a Comerțului Electronic, Cosmin Niculița, șef serviciu Direcția Comerț Electronic din cadrul Direcției Generale Antifraudă Fiscală (DGAF), citat de Agerpres. "Știți că am implementat o declarație prin Formularul 395 în care putem cuantifica nivelul rambursurilor achitate de către persoane. Pentru 2023 s-au efectuat undeva la 70 de milioane de trimiteri cu rambursuri achitate de 20 de miliarde de lei. Odată cu implementarea acestui formular, s-a observat o diminuare considerabilă a rambursurilor restituite în numerar expeditorilor. În acest moment, ocupă o pondere de 3,95% rambursuri în numerar remise expeditorilor. Plata cu numerar este principalul criteriu de risc utilizat, tocmai probabil de aceea s-a și diminuat pentru a se ascunde mai bine sursa impozabilă. Așa cum au prezentat colegii mai devreme, se vând o multitudine de produse din diverse piețe, nu se observă neapărat o anumită piață. Dar așa cum ați avut acest exemplu, cel al produselor cosmetice, mai avem telefoanele mobile, care ocupă o pondere foarte mare ca și volum, având în vedere prețul și s-au identificat valori foarte mari. La acest moment, peste 10.000 de entități care au avut vânzări online semnificative au fost notificate de ANAF", a spus Cosmin Niculița.
La începutul lunii martie a acestui an, fostul președinte al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), Lucian Heiuș, declara că inspectorii au descoperit persoane fizice care au avut vânzări online de peste un milion de lei, într-o lună, menționând că în acele cazuri este vorba despre evaziune fiscală.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale