Cosmin Teodoru (MMAP): Sper că s-au înregistrat în SGR măcar jumătate dintre cei care trebuiau să fie înregistrați
Telex » Știri 1 martie 2023
Sistemul de Garanție-Returnare (SGR) este un subiect important și sper că s-au înregistrat în baza de date măcar jumătate dintre cei care trebuiau să fie înregistrați, a declarat, marți, într-o conferință de specialitate, Cosmin Teodoru, director general în cadrul Ministerului Mediului Apelor și Pădurilor (MMAP), relatează Agerpres. Oficialul MMAP a afirmat că, în cazul produselor care intră sub incidența SGR, contează atât conținutul, cât și ambalajul.
"Contează și conținutul, și ambalajul, pentru că, din punct de vedere al ambalajului, și anume al tipului de material, volum etc., legislația spune foarte clar care este plaja căreia ne adresăm: de la 0,1 la 3 litri. De asemenea, materialul este specificat. Este vorba de plastic, sticlă și metal/aluminiu, iar conținutul, de asemenea, este, din punctul nostru de vedere, suficient de clar. Dacă mai este nevoie de vreo modificare, în sensul clarificărilor, bănuiesc că nu va fi o problemă. Legislația trebuie citită puțin în ansamblu, adică pe lângă Hotărârea 1074 trebuie consultată puțin și legislația specifică produselor în sine", a menționat reprezentantul MMAP. SGR reprezintă un sistem prin care cetățenii vor plăti o garanție de 50 de bani atunci când vor cumpăra o băutură (apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase) de la un comerciant. Sistemul se aplică pentru ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 litri și 3 litri, inclusiv.
Pentru a fi ușor de identificat, produsele care vor face parte din sistem vor fi marcate cu un logo specific, iar după golirea ambalajului, consumatorul va trebui să îl aducă într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianți, practic, în orice magazin din România. În schimbul ambalajului gol, consumatorul va primi înapoi, pe loc, valoarea garanției plătite inițial, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal, chiar dacă respectivul produs nu a fost cumpărat din acea locație.
Producătorii/importatorii și comercianții de băuturi aveau obligația să se înscrie în baza de date a SGR până pe data de 28 februarie 2023, în caz contrar riscând amenzi cuprinse între 20.000 și 40.000 de lei. Înregistrarea obligatorie în baza de date a SGR reprezintă etapa preliminară intrării în funcțiune a sistemului, care va avea loc pe 30 noiembrie 2023.
În context, Garda Națională de Mediu a anunțat, la jumătatea lunii februarie, că va efectua controale tematice în perioada 1 - 31 martie 2023 în care va implica atât comisariatele județene, cât și Comisariatul Municipiului București și Comisariatul Rezervației Biosferei "Delta Dunării".
Compania RetuRO a devenit administratorul Sistemului de Garanție-Returnare din România, printr-o Hotărâre de Guvern, emisă pe 24 august 2022.
Anterior, la 20 iulie 2022, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tanczos, anunța că a fost aprobată alocarea sumei de un milion de lei pentru intrarea statului român, cu o pondere de 20%, în acționariatul societății care va gestiona SGR și a subliniat faptul că le-a transmis asociațiilor din cadrul societății că este inacceptabil termenul de un an și jumătate pentru implementarea acestui sistem în România.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial