Costel Alexe: Analizăm posibilitatea modificării legislației silvice; acces liber în pădure pentru fiecare român
Telex » Știri 24 aprilie 2020
Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, a precizat, într-o postare pe Facebook, că se analizează posibilitatea modificării legislaţiei silvice, în sensul de a se permite accesul liber în pădure al oricărei persoane, însă este nevoie de „o discuţie detaliată despre asumarea răspunderii pentru cei care intră în pădure, deoarece pot exista anumite riscuri”, informează Agerpres. „Am avut o întâlnire cu reprezentanţii Asociaţiei Kogayon, iniţiatorii unei petiţii publice prin care se solicită accesul nerestricţionat în pădure şi analizăm astfel posibilitatea modificării legislaţiei silvice, respectiv modificarea art. 54 din Codul Silvic, care stipulează că: «Accesul public în pădure este permis numai în zone amenajate şi pe trasee marcate în acest sens». În principiu susţin acest demers civic, pentru că nu mi se pare normal ca accesul în pădure să fie interzis, dar în acelaşi timp, în calitate de administratori ai fondului forestier, trebuie să ne gândim la siguranţa şi protecţia celor care se aventurează în pădure. Va trebui astfel să avem o discuţie detaliată despre asumarea răspunderii pentru cei care intră în pădure, deoarece pot exista anumite riscuri, despre pădurile aflate în proprietate privată, dar şi despre restricţiile în zonele în care se desfăşoară lucrări silvice. Însă, pentru acestea din urmă, nu cred că putem discuta despre recreere, pentru că avem acolo în vigoare norme de protecţia muncii”, a precizat Costel Alexe.
Potrivit ministrului de resort, „transparenţa şi dialogul sunt doi piloni esenţiali în relaţionarea cu cetăţenii, cei mai buni şi eficienţi avertizori publici, dar totodată şi principalii beneficiari ai programelor pe care noi, ca autoritate publică, le implementăm”.
„În februarie am făcut un apel la reprezentaţii ONG-urilor din România pentru a deveni partenerii noştri în lupta împotriva tăierilor ilegale şi abuzurilor care se petrec în pădure şi mă bucur că tot mai mulţi români sunt interesaţi de soarta, întreţinerea, dar mai ales cunoaşterea acestei bogăţii imense pe care o avem. Îi vreau alături pe toţi cei care vor cu adevărat să se implice pentru a realiza o schimbare profundă în modul în care ne gestionăm pădurile, iar pentru asta le vom pune la dispoziţie toate instrumentele legale”, a subliniat Costel Alexe.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național