Costul orar al forţei de muncă a crescut, în T4 din 2018, cu 13,09% faţă de acelaşi interval din 2017
Numărul 9, 12-18 martie 2019 » Breviar statistic
În trimestrul IV 2018, costul orar al forţei de muncă în formă ajustată (după numărul zilelor lucrătoare) a înregistrat o rată de creştere de 0,61% faţă de trimestrul precedent şi de 13,09% faţă de acelaşi trimestru al anului anterior, relevă datele Institutului Naţional de Statistică (INS).
Faţă de trimestrul III 2018, costul orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a crescut în majoritatea activităţilor economice. Cele mai semnificative sporuri s-au înregistrat în activităţile de transport şi depozitare (9,12%), în cele de tranzacţii imobiliare (8,36%), respectiv în construcţii (8,19%). Cea mai mare scădere a avut loc în învăţământ (-28,13%), ca urmare a creşterii timpului efectiv lucrat faţă de trimestrul precedent (fenomen caracteristic acestei activităţi în trimestrul al IV-lea al fiecărui an, cauzat de reînceperea anului şcolar).
Comparativ cu acelaşi trimestru al anului precedent, costul orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a crescut în majoritatea activităţilor economice. Cele mai mari creşteri s-au regăsit în activităţile de sănătate şi asistenţă socială (31,76%), respectiv învăţământ (19,85%), ca efect al aplicării prevederilor legale pentru personalul plătit din fonduri publice. Aceste activităţi au fost urmate de cele de informaţii şi comunicaţii (17,01%), respectiv construcţii (16,67%). Sectoarele economice cu cele mai mici creșteri au fost cele de intermedieri financiare şi asigurări (6,03%), urmate de activități de spectacole, culturale şi recreative (6,49%), respectiv activități de servicii administrative şi de servicii suport (7,36%). În industria extractivă s-a înregistrat singura scădere (-9,17%).
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial