Costul orar al forței de muncă s-a mărit, în formă brută, cu 6,3% în T2 față de T1
Numărul 24, 13-19 septembrie 2016 » Breviar statistic
În trimestrul al doilea din 2016, costul orar al forței de muncă în formă ajustată (după numărul zilelor lucrătoare) a înregistrat o rată de creștere de 5,86% față de trimestrul precedent și de 11,97% față de același interval al anului anterior. În formă brută (neajustată), față de aceleași perioade de comparație, variația costului orar al forței de muncă a diferit nesemnificativ față de forma ajustată (6,30%, respectiv 11,95%), reiese din datele publicate de Institutul Național de Statistică (INS).
„Față de trimestrul I 2016, costul orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a crescut în toate activitățile economice. Cele mai semnificative creșteri s-au înregistrat în producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (18,90%), intermedieri financiare și asigurări (14,04%), tranzacții imobiliare (9,65%) și activități de servicii administrative și activități de servicii suport (9,52%). Creșterea cea mai mică a costului orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a avut loc în învățământ (1,46%)”, se precizează în comunicatul INS.
Potrivit aceleiași surse, în trimestrul II 2016, creșterea față de trimestrul anterior (pentru indicii în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a componentei privind cheltuielile directe (salariale) cu forța de muncă a fost de 5,85%, iar cea a cheltuielilor indirecte (non-salariale), de 5,87%. Creșterile înregistrate de cele două componente – pentru indicii în formă brută (neajustată) – au fost de 6,29%, respectiv 6,32%.
Comparativ cu același trimestru al anului precedent, pe principalele activități economice, cele mai mari creșteri ale costului orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) se observă în tranzacții imobiliare (26,57%), sănătate și asistență socială (24,11%), hoteluri și restaurante (18,62%) și învățământ (18,60%). Scădere s-a înregistrat doar în industria extractivă (-10,01%).
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial