COVID-19: Măsuri de relaxare a restricțiilor începând cu 15 iunie, adoptate de Guvern
Numărul 23-24, 16-29 iunie 2020 » Curier legislativ
Guvernul a adoptat joi, 11 iunie a.c., HG nr. 465/2020 pentru modificarea și completarea anexelor 2 și 3 la HG nr. 394/2020 privind declararea stării de alertă și măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru combaterea efectelor pandemiei Covid-19. Actul normativ are la bază prevederile Hotărârii nr. 28/2020 a Comitetului Național pentru Situații de Urgență. Prezentăm în continuare dispozițiile HG nr. 465/2020, publicată în Monitorul Oficial nr. 503 din 12 iunie 2020.
Principalele măsuri:
1. Se interzic activitățile recreative și sportive desfășurate în aer liber, cu excepția celor care se desfășoară cu participarea a cel mult 6 persoane care nu locuiesc împreună, respectiv ciclismul, drumețiile, alergarea, canotajul, alpinismul, vânătoarea, pescuitul și alte activități recreative și sportive desfășurate în aer liber, stabilite prin ordin comun al ministrului sănătății, tineretului și sportului, mediului, agriculturii.
2. Se interzice participarea la evenimente private în spații închise, cu excepția celor care se desfășoară cu participarea a cel mult 20 de persoane și cu respectarea regulilor de distanțare socială.
3. Se interzice participarea la evenimente private în spații deschise, cu excepția celor care se desfășoară cu participarea a cel mult 50 de persoane și cu respectarea regulilor de distanțare socială.
4. Se pot relua zborurile pentru țările care fac obiectul excepției de la carantinare/izolare stabilite de Institutul National de Sănătate Publică și aprobate de Comitetul Național pentru Situații de Urgență.
5. Sunt permise activitățile de comercializare cu amănuntul a produselor și serviciilor în centrele comerciale în care își desfășoară activitatea mai mulți operatori economici.
Atenție! În interiorul centrelor comerciale în care își desfășoară activitatea mai mulți operatori economici nu se permite:
- activitatea restaurantelor, cafenelelor sau a altor asemenea localuri publice, cu excepția celor care funcționează potrivit art. 6 pct. 3 („prepararea, comercializarea și consumul produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice în spațiile special destinate dispuse în exteriorul clădirilor, în aer liber, cu asigurarea unei distanțe de minimum 2 m între mese și participarea a maximum 4 persoane la o masă, dacă sunt din familii diferite, și cu respectarea măsurilor de protecție sanitară stabilite prin ordin comun al ministrului sănătății, ministrului economiei, energiei și mediului de afaceri și al președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor”).
- exploatarea locurilor de joacă, a sălilor de jocuri și a cinematografelor.
6. Se suspendă activitatea operatorilor economici desfășurată în spații închise în următoarele domenii: activități în piscine, locuri de joacă și săli de jocuri.
7. Se instituie obligația operatorilor economici care desfășoară activități de jocuri de noroc, îngrijire personală, primire turistică cu funcțiuni de cazare, precum și activități de lucru în birouri cu spații comune în sistem deschis de a respecta normele de prevenire stabilite prin ordinul comun al ministrului energiei și mediului de afaceri și al ministrului sănătății.
8. Se reia activitatea și se instituie obligația operatorilor economici care desfășoară activități de administrare a ștrandurilor exterioare, a piscinelor exterioare sau a sălilor de sport/fitness de a respecta normele de prevenire stabilite prin ordinul comun al ministrului tineretului și sportului și al ministrului sănătății.
9. Se reia activitatea și se instituie obligația operatorilor economici care desfășoară activități de tratament balnear de a respecta normele de prevenire stabilite de ministrul sănătății.
10. Se permite desfășurarea activităților în creșe, grădinițe și after-school-uri pe perioada vacanței de vară, în condițiile stabilite prin ordin comun al ministrului educației și cercetării, ministrului muncii și al ministrului sănătății.
Important! Toate măsurile se aplică începând cu data de 15 iunie 2020.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național