Creanțele financiare ale administrației publice au crescut la 22,6% din PIB în trimestrul I
Telex » Știri 8 iulie 2020
Creanţele financiare ale sectorului „Administraţii publice”, exprimate ca pondere în produsul intern brut, au crescut în primul trimestru din acest an cu un punct procentual, ajungând la 22,6%, conform datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR), informează Agerpres. Depozitele şi numerarul administraţiei publice au cunoscut o majorare de 0,1 puncte procentuale în trimestrul I 2020, comparativ cu acelaşi trimestru al anului anterior, şi au reprezentat 4,8% din PIB.
Potrivit BNR, creşterea, reflectată prin majorarea depozitelor în euro ale administraţiei centrale deschise la BNR, a fost determinată, în principal, de emisiunea de euroobligaţiuni lansată de Ministerul Finanţelor Publice pe pieţele externe, în luna ianuarie a acestui an. Deţinerile de acţiuni şi alte participaţii ale statului au crescut cu 0,1 puncte procentuale, ajungând la 9,4% din PIB, iar poziţia „alte conturi de primit” s-a majorat, de asemenea, cu 0,9 puncte procentuale, ajungând la 6,7% din PIB în trimestrul analizat.
Angajamentele financiare ale sectorului „Administraţii publice”, exprimate ca pondere în produsul intern brut, au crescut în trimestrul I 2020 cu 5,3 puncte procentuale, în comparaţie cu trimestrul I 2019, ajungând la 45,2%. Titlurile de natura datoriei emise în lei, dar mai ales în valută, s-au majorat într-un ritm mai accelerat, reprezentând în trimestrul I a.c. 32,2% din PIB, cu 5,8 puncte procentuale mai mult decât în trimestrul I 2019. Poziţia „alte conturi de plătit” a scăzut cu 0,5 puncte procentuale, până la 7,2% din PIB, în timp ce soldul creditelor angajate s-a situat la 5,2% din PIB la finalul trimestrului I 2020, menţinându-se la aceeaşi pondere avută în trimestrul I al anului anterior.
Sectorul „Administraţii publice” a înregistrat necesar de finanţare în ambele perioade analizate, respectiv de 2,1% din PIB în trimestrul I 2020 şi 1% din PIB în trimestrul I 2019.
Subsectorul „Administraţia centrală” a prezentat necesar de finanţare atât în trimestrul I 2020 (2,2% din PIB), cât şi în trimestrul I 2019 (1,1% din PIB).
Subsectorul „Administraţiile locale” a înregistrat capacitate de finanţare în ambele trimestre analizate, respectiv de 0,2% din PIB în trimestrul I 2020, şi de 0,3% în trimestrul I 2019. Subsectorul „Administraţiile de securitate socială” a menţinut acelaşi necesar de finanţare de 0,1% din PIB atât în trimestrul I 2020, cât şi în trimestrul I 2019.
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile