Avuția mondială a scăzut în 2022, pentru prima dată după criza financiară din 2008
Numărul 33-34, 23 aug. - 6 sep. 2023 » Lumea în care trăim
Avuția globală a gospodăriilor a scăzut anul trecut, pentru prima dată după criza financiară din 2008, pe măsură ce inflația și aprecierea dolarului american au dus la diminuarea partrimoniului privat cu 11.300 miliarde de dolari, transmite Bloomberg, preluată de Agerpres. Potrivit unui raport anual al băncii elvețiene Credit Suisse, în termeni nominali, avuția privată netă la nivel mondial a scăzut cu 2,4% până la 454.400 miliarde de dolari. Cea mai mare parte a declinului a fost resimțită de gospodăriile din America de Nord și Europa, care, împreună, au pierdut 10.900 miliarde de dolari.
Nu toate regiunile au suferit o lovitură la adresa avuției gospodăriilor. În pofida impactului sancțiunilor, Rusia a înregistrat o creștere a averii anul trecut, când a adăugat 56 de noi milionari, potrivit raportului Credit Suisse. De asemenea, America Latină a înregistrat o creștere a averii de 2.400 miliarde de dolari, grație unei aprecierii medii cu 6% a monedelor din regiune în raport cu dolarul american.
Raportul Credit Suisse a acoperit avuția estimată a unui număr de aproximativ 5,4 miliarde de persoane adulte din întreaga lume.
"Evoluția avuției s-a dovedit rezistentă în era COVID-19 și a crescut într-un ritm record în 2021. Însă inflația, creșterea dobânzilor și deprecierea monedelor a provocat o inversare a tendinței în 2022", a declarat directorul de studii de la Credit Suisse, Nannette Hechler-Fayd'herbe.
Evoluțiile macro-economice au dus în 2022 și la reducerea numărului de milionari din întreaga lume, cu 3,5 milioane până la 59,4 milioane de milionari. De asemenea, s-a diminuat puterea celor mai bogați 1% din oamenii planetei, avuția lor combinată coborând până la 44,5% din avuția totală.
Cu toate acestea, autorii studiului prognozează că 2022 ar putea să fie doar o pauză într-un trend general de creștere a avuției. La nivel global, avuția mondială ar urma să crească până la 629.000 de miliarde de dolari în 2027, adică un salt de 38%. Iar numărul de milionari ar putea ajunge la 86 de milioane în 2027, de la aproximativ 60 de milioane în 2022.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane