Creștere cu peste o treime a valorii amenzilor aplicate de Garda de Mediu, în primele nouă luni
Telex » Știri 25 octombrie 2021
Garda Națională de Mediu (GNM) a aplicat, în primele nouă luni ale anului, amenzi în valoare de aproximativ 82,5 milioane de lei, în creștere cu 37,5% comparativ cu intervalul similar din anul anterior, arată datele centralizate în raportul periodic al instituției, citate de Agerpres. În perioada 1 ianuarie - 30 septembrie 2021, numărul inspecțiilor realizate la nivel național în domeniul controlului poluării și al biodiversității, biosecurității și ariilor protejate a fost de 27.190, cu aproape 9% mai mare față de datele raportate în primele nouă luni din 2020.
Potrivit sursei citate, până la sfârșitul lunii septembrie, anul curent, au fost emise 1.431 de avertismente (față de 1.488, în aceeași perioadă din 2020), precum și 303 dispoziții privind sistarea activității (210, anul trecut) și cinci decizii de încetare a activității (comparativ cu niciuna, în 2020). De asemenea, de la începutul acestui an și până la 30 septembrie, au fost transmise 44 de propuneri de suspendare de acorduri/autorizații de mediu, 100 de sesizări penale și s-au confiscat 112 de mijloace auto.
Din totalul controalelor efectuate în cursul acestui an, 22.723 s-au înregistrat în domeniul controlului poluării, iar 4.467 în domeniul biodiversității, biosecurității și ariilor protejate.
Conform GNM, la nivelul lunii septembrie au fost efectuate 3.017 inspecții, dintre care 2.394 în domeniul poluării. Totodată, pe parcursul acestor controale au fost aplicate 378 de amenzi, în valoare totală de 8,382 milioane de lei. În același interval, au fost transmise 197 de avertismente, 38 de dispoziții de sistare a activității, șase sesizări penale și cinci propuneri de suspendare acorduri/autorizații de mediu. În același timp, a fost confiscat un singur mijloc auto.
Garda Națională de Mediu este o entitate publică ce funcționează ca instituție de specialitate a administrației publice centrale, cu personalitate juridică, finanțată integral de la bugetul de stat, în subordinea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP). Instituția are atribuții în prevenirea, constatarea și sancționarea încălcării prevederilor legale privind protecția mediului, inclusiv a nerespectării reglementărilor prevăzute în legile specifice domeniului controlului poluării industriale și managementului riscului, substanțelor și preparatelor periculoase, biodiversității și ariilor naturale protejate, fondului de mediu și altor domenii prevăzute de legislația specifică în vigoare.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice