Creștere și dezvoltare
Numărul 42, 25-31 oct. 2023 » La început a fost cuvântul...
Modalitățile prin care mass-media abordează tematica economico-socială de actualitate ar fi mult mai percutante dacă s-ar respecta, fără excepție, regulile comunicării corecte. De pildă, într-o emisiune televizată s-a afirmat că „avem de-a face cu o creștere simultană a economiei și, totodată, a Produsului Intern Brut”. Or, cele două procese sunt sinonime și simultane. Prin urmare, este greșit să le considerăm separate, diferite.
Avalanșa de pleonasme consemnată în ultimul timp este atestată și de un articol apărut în presa tipărită: „Dezvoltarea durabilă și protecția mediului înconjurător reprezintă, alături de sustenabilitate, pilonii de bază ai planurilor de afaceri pentru viitor”. Cei trei „piloni” (care, prin definiție, nu pot fi decât „de bază”) sunt, de fapt, doar... unul, întrucât noțiunea de „dezvoltare durabilă” reprezintă exact echivalentul unor evoluții menite să asigure „protecția mediului înconjurător”, iar „sustenabilitatea” le înglobează pe celelalte două, la rândul lor, sinonime. Cât despre „planurile de afaceri”, ele nu vizează trecutul, ci numai... viitorul.
În aceeași ordine de idei, mai consemnăm constatarea comentatorului unui post de radio: „Creșterea maximală a Produsului Intern Brut pe cap de locuitor permite ca și economia românească să se dezvolte tot maximal”. Fără îndoială, „creșterea Produsului Intern Brut” (nu neapărat „maximală”) este o condiție esențială pentru asigurarea „dezvoltării economice” (fie și „nemaximală”), însă, nu acoperă integral cel de-al doilea concept. „Dezvoltarea economică” implică un ansamblu complex de transformări nu numai cantitative, ci și calitative, structurale, care depășesc cu mult sfera Produsului Intern Brut pe locuitor.
Faptul că noțiuni economice de bază precum cele menționate nu sunt însușite de unii dintre cei care se consideră „formatori de opinie” determină „creșterea” cantității de confuzie „pe cap de locuitor”, ceea ce nu este de natură să favorizeze inclusiv o autentică „dezvoltare economică”. Autorii erorilor semnalate și-ar asigura „creșterea” atractivității, a eficienței textelor lor dacă ar face apel la dicționare, adică la un efort „minimal” cu certe rezultate „maximale”. (T.B.)
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial