Criptic și eliptic
Numărul 38, 8-14 oct. 2019 » La început a fost cuvântul...
În presă și în vorbirea de tip colocvial întâlnim, deseori, situații când se formulează fraze eliptice, fie din considerente de utilitate (se face economie de cuvinte), fie din pricina insuficientei cunoașteri a regulilor lexicale. De exemplu, într-o emisiune televizată, un participant a spus: „Funcție de capacitatea angajatorului, salariații beneficiază de…”. Sau, într-un comentariu din presa scrisă, se afirma că „funcție de valorile traficului s-a luat măsura de a se…”.
În asemenea cazuri, devine obligatorie folosirea prepoziției „în”, astfel încât frazele citate să fie formulate corect: „În funcție de capacitatea angajatorului…” și „În funcție de valorile traficului…”.
În aceeași ordine de idei, se cuvine să amintim faptul că, tot deseori, se scrie și se spune „urmare a unui complex de factori…” ori „urmare a stărilor de fapt semnalate…”. Și în aceste cazuri este obligatorie folosirea prepoziției „ca”, în așa fel încât formularea corectă să fie „ca urmare a unui complex de factori” sau „ca urmare a stărilor de fapt…”. Avem de-a face cu situații asemănătoare celor semnalate în note precedente, când aminteam de omiterea nejustificată a prepoziției „pe” în fraze precum „atenția (pe) care o acordați…”, „articolul (pe) care l-am scris…”, „profesorul (pe) care l-am audiat…”. „Pe” trebuie folosit în toate aceste cazuri, conform normelor unei comunicări corecte. Așadar, ca urmare a unor constatări pe care le impune citirea presei, în funcție de cerințele stabilite de Academia Română, am considerat util să reamintim și regulile referitoare la banalele prepoziții în, ca și pe. (T.B.)
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice