Cristian Ilie (Ministerul Energiei): Suntem pe ultimii 50 de metri pentru a înființa un fond de investiții în eficiență energetică, pentru a subvenționa audituri pentru IMM
Telex » Știri 7 aprilie 2023
Întreprinderile mici și mijlocii au nevoie de ajutor pentru a-și face auditurile energetice și suntem pe ultimii 50 de metri pentru înființarea unui fond de investiții în eficiență energetică, pentru a subvenționa o parte din auditurile pentru IMM-uri, a declarat, într-o conferință pe teme de energie, Cristian Ilie, director general Direcția "Eficiență Energetică" din ministerul de resort, relatează Agerpres. "Suntem pe ultima sută de metri, sau poate chiar ultimii 50 de metri, pentru înființarea unui fond de investiții în eficiență energetică, iar acesta va ajuta, va subvenționa, o parte din auditurile către IMM-uri. Pentru că de IMM-uri vorbim. Firmele mari au grijă pentru eficiența energetică. Firmele mari au chiar obligația prin lege de avea un manager energetic care să le optimizeze consumurile. În schimb, pentru IMM-uri, care sunt majoritatea societăților din România, acest lucru nu există. De aceea cred că este necesar acest ajutor, unu - pentru a putea să-și facă auditurile energetice, să știe cum ar putea să-și scadă consumul, și, în al 2-lea rând, pentru promovarea serviciilor energetice de performanță, acele ESCO", a explicat Cristian Ilie la conferința Energy R/Evolution.
El a adăugat că există și un draft de Hotărâre de Guvern, ce va fi promovată curând, privind contractul-cadru pentru proiect, pentru contractele ESCO, pentru UAT-uri.
Directorul din Ministerul Energiei a mai subliniat că din punct de vedere al eficienței energetice există o obligativitate ca clădirile administrației publice centrale și locale să fie eficientizate și există bani pentru asta.
"Ministerul Dezvoltării, pentru spațiul de clădire, are obligativitatea pentru a lua măsurile. De fapt și localitățile cu peste 20.000 de locuitori au obligativitatea de a avea un manager energetic care să optimizeze fluxurile, să poată să facă în fiecare an propuneri de scădere a consumului, de eficientizare. Deci iluminatul în primul rând, să trecem pe LED, sau transportul, să avem transport electric, sisteme de management al energiei(...) Eficiența energetică nu înseamnă să mai punem o pătură pe noi sau să stăm în întuneric. Înseamnă să avem același nivel de confort, poate mai mult, dar cu consum mai mic", a spus Cristian Ilie.
Acesta a anunțat că la Ministerul Energiei se lansează anul acesta câteva apeluri de proiecte prin Fondul de modernizare, cel mai așteptat fiind programul Cheie 1, pentru proiecte de producere de energie electrică din surse regenerabile.
"Cheia 1 a fost deja împărțit în patru direcții. Vor fi patru apeluri. Unul va fi pentru agricultori. Fermierii erau cumva frustrați că nu aveau și ei, erau cumva excluși de la fonduri. Iar acel call, acel apel (de proiecte n.r) îl facem în parteneriat cu AFIR (Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale n.r). După care avem pentru UAT-uri, pentru unitățile administrativ teritoriale, proiecte de producere pentru nevoile proprii. Și asta este necesar, pentru că era o problemă să avem pe fiecare casă din oraș câte un panou. Acum există posibilitatea de a produce centralizat în localitate și de a consuma, de exemplu, la școli, la creșe, în alte zone. Este posibil, bineînțeles respectând același furnizor și același distribuitor, deci trebuie să fie niște condiții", a precizat Cristian Ilie.
Celelalte două direcții aferente Programului Cheie 1 se referă la firme. Una este pentru auto-consum și alta este pentru producători de energie.
Directorul din Ministerul Energiei a menționat și Programul Cheie 5, care vizează cogenerarea de înaltă eficiență, o nevoie resimțită mai ales la nivelul Capitalei. "A doua măsură pe care aș vrea să o menționez vizavi de eficiență energetică, și pe asta o simțim cu toții, mai ales cei care sunt din București, este cogenerarea de înaltă eficiență. Deci ar trebui să investim și avem în această Cheie de finanțare 5 bani pentru construcție și modernizare pentru centrale de cogenerare de înaltă eficiență. Ce înseamnă cogenerare? Că facem și agent termic, căldură, facem și curent, amândouă cu înaltă eficiență, pentru că obții mai mult decât dacă faci doar curent sau doar termic. Și inclusiv pentru reabilitarea rețelelor de termoficare, la care, după cum știm, sunt oarecare probleme, adică, chiar dacă noi facem căldura cum trebuie, până ajunge la utilizator se pierde", a punctat Cristian Ilie.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice