MyWIZ, secretul contabililor de succes
Cristian Mortasivu (ANSVSA): Românii pot avea garanția că pe piață sunt produse sigure și în acord cu reglementările europene și internaționale

Cristian Mortasivu (ANSVSA): Românii pot avea garanția că pe piață sunt produse sigure și în acord cu reglementările europene și internaționale

Telex » Știri astăzi, 9:00  

Românii pot avea garanția că pe piață sunt produse sigure și în acord cu reglementările europene și internaționale, în contextul în care ne ocupăm de întreg lanțul alimentar, de la furcă la furculiță, a declarat, joi, pentru Agerpres, Cristian Mortasivu, director general al Direcției Generale de Sănătate și Bunăstarea Animalelor din cadrul Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA). „Paleta de probleme pe care o acoperă ANSVSA sau de responsabilități este destul de largă și putem să afirmăm că ne ocupăm de întreg lanțul alimentar, de la furcă la furculiță. Includem aici partea de ferme, tot ce înseamnă sănătatea animalelor, creșterea animalelor, de la reproducție până la sacrificare, toată industria alimentară și tot lanțul de comercializare al produselor atât de origine animală, cât și al produselor de origine non-animală. Noi facem toate eforturile să garantăm că sunt alimente sigure pe piață. Suntem structural organizați astfel încât să putem să acoperim fiecare segment al lanțului alimentar și credem că în momentul de față românii pot avea garanția că pe piață sunt produse sigure și în acord cu reglementările europene și internaționale”, a precizat Mortasivu.

Întrebat despre situația pestei porcine africane (PPA) care afectează de ani buni sectorul creșterii porcului din România, reprezentantul Autorității a precizat că în prezent ne aflăm „într-o zonă de evoluție favorabilă”, atât în ceea ce privește PPA, cât și pesta micilor rumegătoare.

„Pe pesta porcină africană înregistrăm un regres semnificativ al numărului de focare înregistrat la porcul domestic. Înseamnă că avem 25 de focare active astăzi, în timp ce în anii precedenți aveam la un moment dat și peste 1.000 de focare active. Pe parcursul anului 2024, am avut în medie județe cu unu-două focare pe fiecare județ. Au fost și județe care s-au apropiat de 20 de focare, dar am avut timp de un an de zile și nouă județe în care nu au înregistrat focare de pestă. Din această perspectivă am inițiat deja discuțiile cu Comisia Europeană pentru a le scoate în partea roz a restricțiilor. Acesta este un nivel suplimentar, un nivel superior de siguranță pentru pesta porcină africană și sperăm ca până la sfârșitul anului să reușim să migrăm către zona roz cu cel puțin două zone, adică minimum șase județe. Este vorba de zona Timiș, pentru că acolo avem o încărcătură foarte mare de focare și, de asemenea, județele învecinate unde este o încărcătură foarte mare de ferme, și avem și zona județului Argeș, la fel cu județele învecinate, Brașov, zona de centru”, a explicat el.

În opinia sa, pentru eradicarea acestei boli în totalitate de pe teritoriul României este un drum lung, iar până la identificarea unei soluții de vaccinare, amenințarea încă există și fermierii trebuie să fie vigilenți. „Noi avem pestă porcină africană în România din 2017, iar pentru eradicarea bolii în totalitate este un drum lung. Este și o problemă cu care se confruntă la ora actuală întreaga Europă. Prezența bolii în mediul silvatic este o constantă și se pare că după momente de acalmie, revine chiar și în state care se declaraseră libere de boală, având în vedere încărcătura virală din mediul silvatic. Amenințarea pentru tot ce înseamnă creșterea porcului în sectorul domestic este o realitate. Vigilența fermierilor trebuie să fie la cote înalte până la identificarea unei soluții de luptă activă împotriva a bolii, respectiv o soluție de vaccinare. Sunt foarte multe încercări în desfășurare, sunt inclusiv vaccinuri în proces de testare, însă nu este deocamdată un orizont predictibil pentru apariția unui vaccin pentru această boală”, a mai spus directorul general al ANSVSA.

În ceea ce privește pesta micilor rumegătoare, Mortasivu a subliniat că și aici situația este „îmbucurătoare”, mai ales că, până la sfârșitul anului, se va reuși stingerea și a ultimului focar. „Nu mai avem decât un singur focar pe care nu am reușit să îl stingem datorită unor întârzieri în procesul de intervenție. (...) Acum așteptăm să se îndeplinească termenul calendaristic impus de regulamentul european pentru a fi stins. Restricțiile. Zilele trecute am avut o întâlnire la nivelul Uniunii Europene iar restricțiile au fost reduse la 10 km, în loc de 25 km, cât au fost inițial și ca durată în timp, deși am avut decizie cu durata restricțiilor până la sfârșitul anului, am reușit să apropiem acest termen pentru începutul lunii decembrie, probabil 2-3 decembrie, vom reuși să stingem și acel focar. În felul acesta vom deveni țară fără focare, iar pentru a redobândi statutul de țară indemnă va trebui să mai treacă un termen de șase luni, undeva estimăm că aprilie, poate mai, la anul, vom reuși să ne redobândim statutul de țară liberă de pestă”, a adăugat el.

Potrivit sursei citate, eforturile permanente ale ANSVSA s-au concentrat pe susținerea exportului de animale vii nu numai în Europa ci și pe alte piețe, precum și pentru deschiderea altor noi piețe.

(Copyright foto: 123RF Stock Photo)



Site-ul ceccarbusinessmagazine.ro folosește cookie-uri pentru analiza traficului și pentru îmbunătățirea experienței de navigare. Sunt incluse aici și cookie-urile companiilor/serviciilor terțe plasate pe acest site (Google Analytics, Facebook, Twitter, Disqus). Continuând să utilizezi acest website, ești de acord cu stocarea tuturor cookie-urilor pe acest device.