Cristian Păun (FNGCIMM): Programul „Noua Casă” va avea un plafon de 1,5 miliarde lei în 2021; estimăm în jur de 6.000 de beneficiari
Telex » Știri 1 martie 2021
Programul „Noua Casă” va avea în acest an un plafon de 1,5 miliarde lei, în scădere faţă de 2 miliarde lei cât a fost în 2020, a anunţat Cristian Păun, preşedintele Consiliului de Administraţie al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM), care estimează în jur de 6.000 de beneficiari, relatează Agerpres. „Plafonul din 2020 a fost 2 miliarde de lei, a fost aproape în totalitate subscris. Aproximativ 8.000 de garanţii pentru Prima Casă/Noua Casă au fost date în 2020. Pentru 2021, plafonul este în scădere, la 1,5 miliarde lei. Estimăm în jur de 6.000 de beneficiari ai programului «Noua Casă», acest tip de garanţie fiind dat tot prin Fondul Naţional de Garantare”, a menţionat, la videoconferinţa „IMM-urile, oxigen pentru România”, Cristian Păun.
Totodată, în cadrul evenimentului, preşedintele FNGCIMM a subliniat că, pentru acest an, s-a propus o diversificare a finanţării la nivel de IMM-uri. „Pentru 2021, noi ne-am propus, pe lângă orientarea IMM-urilor către capitalul care contează – care nu este cu siguranţă nici autofinanţarea şi nici banul nerambursabil, ci capitalul din zona sistemului financiar-bancar – ne-am propus şi o diversificare a finanţării la nivel de IMM-uri – pentru că asta este o altă problemă a IMM-urilor din România. Ele se bazează foarte mult pe bănci – cam atât, atunci când se adresează surselor externe de finanţare. Avem o extensie a programului IMM Invest pe agricultură care va conţine şi o componentă nerambursabilă de 10% până la un plafon maxim cam de 100.000 de euro pentru cei din pescuit şi pentru cei din zona de producţie primară agricolă – şi dacă vorbim de cei care prelucrează produse agricole, componenta nerambursabilă de maxim 10% din valoarea finanţării poate să meargă până la 800.000 de euro”, a menţionat Cristian Păun.
Acesta a subliniat că plafonul Agro IMM Invest pentru 2021 va fi de un miliard de lei: „Plafonul acestui subprogram Agro IMM Invest pentru 2021 va fi un miliard de lei şi estimăm noi că vor fi 10.000 de IMM-uri din domeniul agricol şi prelucrării produselor agricole care vor aplica pentru acest program”.
Totodată, acesta a menţionat programul IMM Factor, cu un un plafon de un miliard de lei, pentru care estimează 1.000 de IMM-uri beneficiare.
De asemenea, preşedintele FNGCIMM a subliniat că, în perioada următoare, încearcă să propună „nişte scheme de finanţare prin care IMM-urile să ajungă la piaţa de capital”. „Noi încercăm în perioada care vine să propunem nişte scheme de finanţare prin care IMM-urile să ajungă la piaţa de capital. Şi, aici, din nou garanţiile de stat pot fi importante, pot contribui la crearea acelor scheme prin care să emitem titluri pe piaţa de capital şi cu acele titluri să contribuim la finanţarea, la capitalizarea ideilor de afaceri viabile şi asta - din nou - într-un parteneriat în care intermediarii financiari trebuie să aibă rolul lor şi locul lor - pentru că expertiza legată de risc este la bănci, nu la stat. Noi, la stat, ştim mult mai puţine decât ştiu intermediarii financiari despre ce înseamnă riscul de afaceri”, a explicat Cristian Păun.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național