Cristian Popa (BNR): Creditele acordate de sistemul bancar companiilor cu acționariat românesc se ridică la 85 miliarde lei
Telex » Știri 17 septembrie 2021
Creditele acordate de sistemul bancar companiilor cu capital românesc se ridică la 85 de miliarde de lei, respectiv 63% din creditele bancare acordate către companii, a declarat, la un eveniment organizat de Bursa de Valori București, Cristian Popa, membru în Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României, relatează Agerpres. „85 miliarde lei sunt creditele acordate de sistemul bancar către companii corporate cu acționariat românesc. Asta înseamnă 63% din creditul bancar acordat către companii. Și băncile sunt interesate să aibă un sector antreprenorial puternic, un sector de companii românești puternice, pentru că astfel le pot acorda credite mai ușor. Aș spune că au un interes direct ca sectorul să prospere. Iar un sector bancar solid ajută nu doar băncile, ajută România să crească”, a spus Cristian Popa.
Oficialul BNR a subliniat că împrumuturile raportate la depozite (loan to deposit) erau, în urmă cu un deceniu, de 130%. „Acum sunt 70%. La 100 de lei depozite sunt 70 lei credite. Este un exces de capital, exces de economisire. Acest exces de economisire finanțează deficitul public în general, se ajunge să finanțeze și deficitul public al altor țări, ceea ce cred că este destul de ineficient și aici poate să vină piața de capital să intermedieze acest exces de capital și să îl ducă către economia privată, către economia reală. Rolul pieței de capital este să facă acest capital să curgă, să fie cât mai fluid. E clar că există un surplus de depozite raportat la credite. Acest surplus poate să vină către capitaluri”, a explicat Cristian Popa.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național