Cristian Popa (BNR): La acest nivel de inflație, cred că trebuie luate măsuri în continuare
Telex » Știri 15 martie 2022
Cristian Popa, membru în Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României, consideră că nivelul actual de inflație, de 8,53%, necesită luarea de măsuri în continuare, important fiind însă dozajul acestora, relatează Agerpres. „Ce este preocupant - și trebuie să spunem acest lucru - este o rată relativ ridicată a inflației de bază, deci inflația din care scoatem prețul energiei, prețul gazelor și electricității. Deci, scoatem prețurile volatile și acolo vedem 5,96% rata inflației, ceea ce este preocupant pentru noi. Însă, prognoza Băncii Naționale rămâne aceeași, cea care a fost publicată. Noi vom reanaliza, ne vom reface calculele. Situația din Ucraina complică, desigur, lucrurile. Vine după momente tensionate, vine după problemele din lanțurile de producție, problemele care existau deja în piața produselor energetice și vine să complice aceste evoluții și nu ne face munca mai ușoară”, a afirmat, la un post de televiziune, Cristian Popa.
El a arătat că relațiile comerciale ale României cu Rusia și Ucraina sunt foarte reduse, între 1% și 3%, iar impactul direct pe acest canal este redus.
„Deciziile noastre nu sunt ușurate de situația actuală. Desigur, noi ne vom reface calculele, vom reface analizele. Ce e important de spus este că la acest nivel de inflație cred că trebuie luate măsuri în continuare. Vom vedea dozajul acestor măsuri. Noi nu facem forward guidance, deci nu ne preanunțăm deciziile, tocmai pentru că în acest mediu foarte incert e bine să avem flexibilitate, însă cred că e nevoie de măsuri. E o opinie personală. Vom vedea, până pe 5 aprilie lucrăm la aceste lucruri. Avem instrumente”, a spus Cristian Popa.
De asemenea, reprezentantul BNR a vorbit și despre situația de pe piața valutară, unde a spus că a fost „o anumită agitație”.
„Există două tipuri de bani. Sunt bani electronici, banii din bancă unde cursul este foarte stabil. Avem cel mai stabil curs din regiune, am văzut volatilitate destul de crescută în țări din jurul nostru. Am văzut diferențe între minim și maxim de până la și depășind 10% la zlotul polonez și la coroana cehă, spre exemplu. Însă, dacă vorbim de banii fizici, de bancnote aici, avem în vedere casele de schimb valutar și casieriile băncilor. E foarte important de spus că în această piață a fost un anumit deficit de valută fizică, deci de bancnote. Valută electronică a fost, piața este lichidă, nu este nicio problemă acolo”, a explicat Cristian Popa.
Cristian Popa a explicat că la casele de schimb valutar nu există un stoc foarte mare de bancnote pentru că acolo se cumpără și se vinde valută, iar când stocul de valută se termină merg la casieriile băncilor și accesează de acolo stocul de bani.
În ceea ce privește băncile, acestea pot cere valută din vestul Europei și aceasta este adusă cu avionul. „Pentru bănci nu are sens să țină foarte mulți bani în fiecare sucursală, pentru nu este eficient pentru ele”, a subliniat Cristian Popa, care a apreciat că piața s-a calmat și nu au fost justificate temerile.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice