Cristian Popa (BNR): Șocul inflaționist vine din șocul piețelor de energie; politica monetară nu este răspunsul la orice problemă
Telex » Știri 19 septembrie 2022
Șocul inflaționist vine din șocul piețelor de energie, iar politica monetară nu cred că este răspunsul la orice problemă a societății, susține Cristian Popa, membru în Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României (BNR), citat de Agerpres. „După mai bine de un deceniu, inflația redevine, pe bună dreptate, principala preocupare a românilor. Discuțiile sunt ample, și nu puține. Însă nu poate exista o discuție serioasă despre nivelul actual ridicat al inflației fără a vorbi despre piețele de energie. Eu o spun clar și răspicat: șocul inflaționist vine din șocul piețelor de energie. BNR a analizat atent cifrele: peste jumătate din creșterea ratei inflației în România provine din prețurile mari ale energiei. Impact direct și indirect. Fundalul de politici monetare și fiscale prea stimulative în pandemie, pe care a apărut acest șoc, alături de problemele din lanțurile de aprovizionare și războiul, au favorizat desigur transmisia rapidă a prețurilor mari la energie în restul prețurilor, în principal în cele ale alimentelor, dar nu numai. De aceea aproape toate băncile centrale din lume întăresc politicile monetare. Însă, așa cum în viață banii nu sunt răspunsul la toate problemele, la fel nici politica monetară nu cred că este răspunsul la orice problemă a societății. Încă nu am primit o explicație concretă cum prin nivelul dobânzilor putem rezolva blocajul din lanțurile de aprovizionare, criza energetică sau criza microcipurilor”, a scris Cristian Popa, pe Facebook.
Acesta a menționat că BNR, prin instrumentele pe care le are la dispoziție, acționează, în principal, pe partea cererii, singura soluție fiind creșterea dobânzilor.
„Am mai spus-o și cu alte ocazii, inflația este un simptom al problemelor din economie, al dezechilibrelor și șocurilor, însă acest simptom poate deveni boala însăși dacă nu e tratat cum trebuie. Banca Națională a României tratează acest simptom, cu mai multe instrumente, de peste un an deja, cu un dozaj bine calibrat. Va continua pe acest drum”, a spus oficialul BNR.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial