Cristin Popa (ANCOM): Peste 730.000 de utilizatori din România au posibilitatea de a avea conexiune 5G
Telex » Știri 21 iunie 2023
Peste 730.000 de utilizatori din România au posibilitatea, în prezent, de a avea conexiune 5G, a declarat, într-o conferință de specialitate, Cristin Popa, director executiv Monitorizare și Control în cadrul Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), citat de Agerpres. "Vreau să știm cu toții că transformarea digitală este șansa României de a recupera anumite decalaje. Despre 5G am vorbit și am tot discutat, cred că e foarte bine că avem astfel de dezbateri și este foarte bine ca utilizatorul final să beneficieze de informații corecte din surse sigure (...) Evident că tehnologia 5G va aduce oportunități pentru implementarea conceptelor de Smart city, Smart village și vreau să reamintesc faptul că ANCOM, în urmă cu un an, cred, a conceput un ghid, care este public, pentru autoritățile locale. Un ghid care pune în pagină elementele principale pe care trebuie să le aibă în vedere autoritățile locale în momentul în care vor să dezvolte un astfel de proiect. Din punct de vedere tehnic, trebuie să aibă niște condiții de legalitate, iar noi acolo am încercat să le punem într-un ghid, astfel încât oricine are nevoie să se poată ghida, să nu fie probleme ulterior după implementarea proiectelor, în primul rând cu interferențele care apar în momentul în care nu sunt echipamentele conforme. În momentul de față, în România avem peste 1.200 de stații de bază cu tehnologia 5G, în 15 municipii, 11 orașe și 24 de comune. După calculele noastre sunt peste 730.000 de utilizatori care au posibilitatea de a avea conexiune 5G", a transmis Cristin Popa.
Reprezentantul ANCOM a subliniat faptul că dezvoltarea tehnologiei 5G aduce un alt beneficiu în ceea ce privește eficiența energetică.
"Cu toții ne-am trezit la un moment dat în trafic că nu se descarcă ceva, că nu merge ceva. Nu cred că doar eu... Tehnologia 5G diminuează foarte mult acest lucru. Momentan, ne gândim doar la viteza de internet, dar implementarea la scară largă a tehnologiei 5G va veni cu mult mai multe, va veni cu o conectare a industriilor. Știm cu toții că tehnologia 5G va oferi țesătura rețelelor pentru a se dezvolta orașele inteligente, pentru a se dezvolta industriile. Acest lucru este un beneficiu pe care îl așteptăm cu toții (...) Citeam, ieri, un articol și mă bucur că acum toți cei patru operatori de telefonie mobilă sunt prezenți «în aer» cu tehnologia 5G, și am văzut că este încă o confuzie. Citeam cum de a reușit Telekom Mobile să-și dezvolte tehnologia 5G dacă nu a participat la licitația de spectru de anul trecut. Licitația de spectru de anul trecut a fost dedicată doar pentru suplimentarea spectrului, spectru alocat de Autoritate, și este neutru tehnologic. Operatorii nu utilizează alte benzi de frecvențe decât cele pe care le aveau și până acum. Să nu uităm că România e a treia țară din Europa care a implementat tehnologia 5G înainte de a avea licitația de anul trecut", a explicat directorul executiv din cadrul ANCOM.
În ceea ce privește modul în care antenele de telecomunicații ar putea afecta sănătatea umană, specialistul a punctat faptul că atenția utilizatorului trebuie îndreptată mai degrabă pe dispozitivul pe care îl folosește.
"Evident că ni s-a întâmplat să ne întrebăm, când ne uităm la o stație de bază, «Oare ne afectează antenele?» sau când navigăm cu un telefon și vedem că se încălzește. Din punctul meu de vedere, cred că atenția trebuie să fie mai mult către device-ul pe care îl folosim lângă noi, către telefonul care se încălzește, pentru că acel telefon care se încălzește înseamnă că nu are semnalul suficient de bun și trebuie să crească puterea telefonului pentru a avea semnal și pentru a păstra conexiunea. Autoritatea a pus de vreo 7-8 ani la dispoziția utilizatorului o platformă inteligentă prin care, cu 200 de senzori ficși amplasați în toată țara, măsurăm permanent intensitatea câmpului electromagnetic. Este normal să fie aceste temeri. De asta am și venit în sprijinul utilizatorului final pentru a-i oferi informațiile corecte. În acea platformă vedeți și diferența în timp a intensității câmpului electromagnetic și, în plus, avem de peste 10 ani mai mult de 10.000 de măsurători făcute cu echipamente mobile", a menționat Cristin Popa.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile