Criterii și repere
Numărul 13, 5-11 apr. 2023 » La început a fost cuvântul...
Abordarea temelor de actualitate în mass-media ar avea mult de câștigat în claritate, în expresivitate, dacă, în toate cazurile, s-ar respecta riguros regulile comunicării corecte. Așa, de exemplu, într-un reportaj radiofonic se afirma că „reperele morale și civice sunt criterii esențiale de evaluare a crezului și scopului fiecărui demers antreprenorial onest și lucid”. Observăm lesne în această frază aglomerarea de noțiuni cu același sens, dar prezentate drept diferite. Reporterul n-a ținut seama nici de relația dintre parte și întreg. Bunăoară, toate comportamentele „civice” au o indispensabilă componentă „morală”, „crezurile” și „scopurile” sunt, de asemenea, „legate” organic, făcând și ele parte din același întreg, după cum „onestitatea” implică obligatoriu „luciditatea”.
Regăsim același tip de erori și în considerațiile expuse într-un editorial din presa tipărită: „În absența criteriilor etice, nicio decizie managerială nu are șansa să includă valorile democratice și europene”. Or, „criteriile etice” la care face trimitere autorul sunt parte inseparabilă „a valorilor democratice”, iar acestea, la rândul lor, reprezintă exact ceea ce numim „valori europene”.
Să reținem și o replică dintr-o dezbatere televizată: „Dacă o soluție nu este durabilă și utilă, categoric va duce la eșec în toate cazurile și la o nereușită garantat păguboasă”. Ne întrebăm: cum ar putea fi „durabilă” o „soluție” fără să fie și „utilă”? Apoi, care ar fi deosebirea dintre „eșec” și „nereușită”? În privința „garanțiilor” putem considera – fără teama de a comite, la rândul nostru, erori – că tocmai regulile lingvistico-logice reprezintă o sursă principală a certitudinii (a „garanției”) că mesajele transmise, inclusiv prin mass-media, vor îndeplini „criteriile” evocate și invocate frecvent de presa autohtonă. (T.B.)
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial