Criza COVID-19 va transforma profund economia, iar Europa se află într-o „poziție excelentă”, estimează Christine Lagarde
Telex » Știri 6 iulie 2020
Criza economică generată de pandemia COVID-19 va schimba profund economia mondială, către mai multă ecologie, digitalizare şi, de asemenea, prin transformarea modului de lucru, Europa situându-se în cadrul acestei evoluţii într-o „poziţie excelentă”, a apreciat preşedinta Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, potrivit AFP, citată de Agerpres. Această criză „va fi o accelerare a transformărilor care erau deja latente în economiile noastre”, anticipează Lagarde, care a participat prin videoconferinţă la dezbaterile economice de la Aix-en-Seine, la Paris. „În producţie, în muncă, în comerţ, ceea ce noi tocmai am trăit va accelera transformările şi va antrena probabil o evoluţie către un mod de viaţă mai sustenabil şi mai ecologic”, a adăugat ea.
Şefa BCE a menţionat cu precădere telemunca, ce va „transforma modul de lucru al ansamblului salariaţilor”, cel puţin în ţările dezvoltate, şi „accelerarea digitalizării în servicii şi a automatizării în industrie”. „Se estimează în acest moment că criza ar putea antrena o contracţie a lanţurilor de aprovizionare cu circa 35% şi o creştere a robotizării în industrie cu 70%-75%”, a subliniat Lagarde.
Pe de altă parte, ea a remarcat faptul că în urma restricţiilor antiepidemice comerţul online s-a dezvoltat puternic, evoluţie care s-ar putea accelera în viitor „în detrimentul comerţului mai tradiţional”.
În faţa acestor transformări, „Europa este într-o poziţie excelentă pentru a lua această tranziţie în mers”, întrucât ea „găzduieşte deja cel mai mare sector al economiei circulare şi al inovaţiei ecologice în lume”, consideră preşedinta BCE, notând şi faptul că euro este prima monedă folosită pentru emiterea de obligaţiuni verzi. Ea estimează totuşi că acest nu lucru nu va fi suficient şi că va fi nevoie de instituirea „unui cadru de politică economică pentru a permite mobilizarea finanţărilor” necesare.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial