Criza energetică va duce împrumuturile Germaniei la un nou maxim istoric în 2023
Numărul 50-51, 21 dec. 2022 - 10 ian. 2023 » Lumea în care trăim
Guvernul federal german intenționează să împrumute anul viitor o sumă record, de peste 500 miliarde euro, pentru a finanța costurile asociate cu criza energetică, conform planului de emisiuni publicat de Agenția de finanțare din Germania, transmite Reuters, preluată de Agerpres. Conform acestui plan, Guvernul de la Berlin intenționează să emită obligațiuni cu o valoare totală de 539 de miliarde de euro în 2023, comparativ cu 449 miliarde de euro în acest an. Precedentul record a fost stabilit în 2020, când Guvernul german a împrumutat 483 de miliarde de euro pentru a contracara efectele pandemiei de COVID-19.
Cea mai mare economie a Europei este expusă în mod deosebit la creșterea costurilor cu energia, după mai multe decenii de dependență de combustibilii fosili rusești care i-au alimentat creșterea industrială, și majoritatea analiștilor se așteaptă ca Germania să intre în recesiune în lunile următoare.
Ca răspuns la criza energetică, Guvernul de la Berlin a introdus diferite măsuri destinate protejării companiilor și gospodăriilor, măsuri ale căror costuri se ridică la aproximativ 200 de miliarde de euro.
Chiar dacă împrumuturile statului german vor atinge un nivel record în 2023, ministrul Finanțelor, Christian Lindner, a decis să reintroducă anul viitor o prevedere constituțională cunoscută sub numele de "frâna datoriei", care limitează capacitatea Guvernului federal de a contracta noi datorii. Această prevedere a fost suspendată pe durata pandemiei de coronvirus.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național